5G – provocări şi evoluţii în abordarea europeană – opinie
Prima rundă , de asemenea cunoscută sub numele de „ 5/3 Action “, a venit pe 03 mai 2019 , când SUA a încurajat aliații săi să convoace Coferința de securitate 5G la Praga . Reprezentanți din 31 de țări, NATO, UE , și 4 organizații de rețele mobile de la nivel mondial au participat. În cele din urmă, conferința a adus la lumină faptul că Washingtonul nu a putut câștiga sprijinul aliaților săi europeni pentru a înceta sau a reduce cooperarea informațională.
A doua rundă a avut loc la 29 aprilie 2020 când administrația americană a anunțat lansarea „5G Clean Path“. Potrivit inițiativei, șapte țări au fost dispuse să adopte 5G Clean Path, chiar excluzând Huawei și ZTE din construcția infrastructurii. Aceste țări au fost UK, Suedia, Republica Cehă, Estonia, Letonia , și România. În plus, Departamentul de Stat a enumerat, de asemenea, 24 ” Clean Telcos ” – furnizori de încredere în rețeaua 5G – pentru a arăta dimensiunea frontului Clean Network unit. Acesti operatori includ Verizon, AT&T și Sprint din SUA ; Telia din Suedia ; Elisa din Finlanda ; NTT din Japonia și Chunghwa Telecom din Taiwan.
Cu toate acestea, inițiativa „ 5G Clean Path ” s-a blocat rapid, înainte ca această a doua rundă să prindă contur.
Să luăm de exemplu Suedia . Este ”casa Ericsson”, competitor direct al Huawei, și a fost membru al listei lui Pompeo „4/29“ . Cu toate acestea, la scurt timp după ce inițiativa a început , guvernul suedez a extins o posibilitate pentru Huawei să participe la lucrări. La 19 iunie, mai puțin de două luni de la anuntarea initiativei 5G Clean Path, Ministrul Energiei și Ministrul Dezvoltării Digitale din Suedia, Anders Ygeman a spus , ” Am folosit echipamente Huawei în domeniul 4G. Nu există nici o problemă de securitate ” . De fapt, un operator important de telecomunicații din Suedia , Tele2 a primit sprijinul guvernului suedez și a început deja să lucreze îndeaproape cu Huawei pentru a lansa cele mai noi produse și servicii 5G în Europa .
Telefonica, cel mai mare operator de telecomunicații din Spania, a fost , de asemenea, unul dintre cele 24 de „ Clean Telcos ”. Cu toate acestea, odată ce a cooperat cu Huawei, a decis să ignore angajamentul față de initiațiva „5G Clean Path “.
La scurt timp după ce Suedia și-a anunțat decizia, Telefonica din Germania a anunțat, pe 2 iunie, că va continua să coopereze cu Huawei în 4G și va lansa servicii 5G pe piața germană. Operatorul sublinia faptul că Huawei ar oferi dispozitive pentru rețelele 4G de bază și căi de acces 5G, și Ericsson pentru rețelele sale de bază 5G.
Poate pentru că a doua rundă „ cu 4 / 29 “ nu a avut eficiența dorită a fost lansată o treia rundă, „ 8 / 5 “ , cu mai multe rute și măsuri specifice. Cu toate acestea, indiciile arată că și această rundă este destinată să urmeze aceeași cale și, la fel ca primele două, să eșueze.
Indiferența Europei
Aproape două luni au trecut , iar țările europene, în special cele mari, nu au răspuns pozitiv la noile solicitări, cel puțin nu în mod deschis. Uitându-ne la cerințele pentru o „ rețea curată “ , evoluțiile din august nu par să fi produs rezultatele scontatede partea americană. Deși Republica Cehă a semnat o declarație comună cu SUA pe 5G în luna mai a acestui an, nu a luat o decizie clară cu privire la excluderea completă a Huawei din construcția rețelei 5G.
Slovenia, a doua oprire a recentei vizite a secretarului de stat Mike Pompeo în Europa, a emis o declarație comună, subliniind că ambele părți au obligația de a utiliza dispozitive numai de la „furnizori de incredere “ atunci când construiesc propriile lor rețele 5G. Cu toate acestea, Slovenia nu a mers all-in și a nu menționat colaborarea cu Huawei. Cu alte cuvinte, Slovenia nu a îndeplinit cerințele SUA.
Secretarul de stat a mers în Austria, după Slovenia, și veștile nu au fost bune. Ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, i-a spus că guvernul austriac nu este dispus să excludă un anumit furnizor din construcția rețelei 5G, ci mai degrabă să asigure securitatea cibernetică a Austriei prin stabilirea unor standarde ridicate.
Nu există niciun semn că țările europene vor răspunde apelului lui Mike Pompeo de a-și uni forțele cu Statele Unite pentru a elimina complet întreprinderile și tehnologiile chineze din rețeaua europeană de telecomunicații . Chiar și europenii care sprijină SUA în blocarea accesului Huawei la infrastructura 5G din Occident au rămas surprinzător de tăcuți de data aceasta.
În spatele apatiei europenilor se află frustrarea lor față de SUA, pentru că a abandonat public spiritul internetului deschis. Pentru ei, ”the clean network” va marca sfârșitul parteneriatelor web. În special, consecințele măsurilor „ Clean Store ” și „ Clean App ” americane și impactul lor asupra internetului deschis au provocat în mod clar tulburări în rândul multor europeni. Prima își propune să scoată aplicațiile chinezești din magazinele de aplicații mobile din SUA (Google Play pentru Android și App Store pentru Apple). Cea din urmă ar interzice Huawei, Xiaomi , și alți producători de smartphone din China.
Apatia europenilor față de rețeaua „Zero-China” reflectă, de asemenea, o preocupare puternică că, odată ce ”the clean network” va deveni realitate, spațiul cibernetic al lumii va fi împărțit în două, unul dominat de China și celălalt de SUA, iar spațiul cibernetic al Europei va pierde.
Să-i aleg pe americani? Sau chinezii? Enigma este coșmarul Europei, deoarece inițiativa ”rețelei curate” îi forțează pe europeni ia o decizie. Ce europeni raționali vor arăta entuziasm pentru apelul ”clean network”? Apatia și tăcerea lor spun de fapt „nu”.
Chiar și Marea Britanie, cel mai apropiat adept al SUA, s-a conformat teoretic, dar practic s-a opus eliminării Huawei din rețelele sale 5G, cel puțin pe termen mediu. Limita de 7 ani și perioada de achiziție de jumătate de an sunt, de fapt, o încurajare pentru operatorii din Marea Britanie să stocheze de pe acum suficiente echipamente Huawei 5G până la 31 decembrie 2020, și să fie acoperite până la înlocuirea cu 6G șapte ani mai târziu. Acest lucru este departe de viziunea „Zero-China”, și există impresia că Regatul Unit nu o ia în serios.
Franța este chiar mai departe de a adera la cererea SUA. Nu numai că și-a arătat dezinteresul față de aderarea la Inițiativa 5G Clean Path, dar a adoptat și o abordare ambiguă a echilibrării dintre China și SUA. Guvernul francez le-a transmis operatorilor de telecomunicații că va permite companiilor care au încheiat deja un parteneriat cu Huawei să continue să facă acest lucru cu o licență care va expira în 2028. Parisul nu a închis usa pentru 5G Huawei, dar a lăsat decizia în curtea operatorilor: companiile care nu au încheiat încă un parteneriat cu Huawei s-ar putea decide singure. Guvernul nu încurajează și nici nu interzice.
Poziția Germaniei
Chiar și Germania, gigantul economic al Europei și cea mai mare piață de telecomunicații, nu crede în planul american. Cancelarul Merkel a protejat Huawei, în pofida presiunii crescânde exercitate de politicienii pro-americani din interiorul și din afara partidului său, pe măsură ce relațiile dintre China și SUA se deteriorează.
Dar, mai degrabă decât să apere Huawei, Merkel a făcut tot posibilul pentru a proteja încrederea reciprocă strategică pe care a construit-o în ultimii 15 ani cu două generații de lideri chinezi . Mai mult decât atât, ea apară interesele economice vaste Germaniei în China și comerțul liber pe cvare l-a susținut mereu.
De fapt, este posibil ca guvernul german să fi decis deja intern să nu excludă Huawei și s-a opus politicii de la Washington a interzicerii companiei. Imediat după ce a fost lansată a treia rundă, Agenția Federală de rețea și Oficiul Federal pentru Securitatea Informației (BSI) au lansat în 11 august standardele de securitate pe care operatorii germani trebuie să le respecte atunci când construiesc rețele 5G.
Documentul, de peste 80 de pagini, nu conține nici o singură clauză care să specifice Huawei. Dimpotrivă, standardele de securitate aderă strict la principiul neutralității tehnologice, impunând operatorilor să auditeze toate echipamentele și software-ul în rețelele de comunicații germane, fără discriminare, indiferent dacă acestea provin din China, US , sau Europa.
Provocarea pentru Merkel este reprezentată de un grup de parlamentari pro-americani în propriul ei partid în Bundestag, de partenerul ei de guvernământ, Partidul Social Democrat din Germania (SPD) , precum și Ministerul Afacerilor Externe (controlat de SPD). A doua versiune a Legii Germane de securitate a informațiilor ( IT-Sicherheitsgesetz ) se află în faza finală, iar parlamentarii se opun Huawei, văzând procesul legislativ ca ultima șansă de a limita impactul Huawei în rețelele 5G din Germania.
Pentru a atenua reculul în procesul legislativ, Ministrul Federal de Interne, care este responsabil pentru securitatea cibernetică, a fost să pprezinte proiectul de lege Parlamentului pentru un vot. Administrația lui Merkel a fost întotdeauna cu provocări, dar pe parcursul celor 15 ani în funcție, numeroși adversari politici puternici și vocali au cedat în final în fața ei. S- ar putea ca acest lucru să se întâmple și acum.
Toate semnele indică faptul că Germania va finaliza revizuirea Legii privind securitatea informațiilor în această toamnă. Noua versiune va reflecta, în esență, voința politică a cancelarei Merkel – adică operatorii care participă la construcția 5G a Germaniei nu trebuie să excludă niciun furnizor specific.
Potrivit unui raport al Frankfurter Allgemeine Zeitung din 12 august, noua lege a securității informațiilor va impune operatorilor germani să introducă dispozitive 5G în strictă conformitate cu procedura de revizuire în două faze. Prima etapă este revizuirea tehnică care este efectuată de Oficiul Federal pentru Securitatea Informațiilor (BSI), iar a doua etapă este auditul „credibilității politice” al furnizorilor. Aceste procese de audit vor implica Cancelaria Federală, Ministerul de Externe, Ministerul de Interne și Ministerul Afacerilor Economice. Furnizorii care au trecut de prima fază a auditului pot fi respinși numai atunci când toate departamentele implicate în audit s-au opus.
Acest lucru este doar în teoretie și este practic imposibil. Este bine cunoscut faptul că Cancelaria Federală, Ministerul de Interne și Ministerul Federal al Economiei nu ar interzice Huawei. Cu toate acestea, auditul teoretic al „demnității politice” face apel la oponenți. Atunci nu este surprinzător faptul că compromisul va face parte din noua lege a Germaniei privind securitatea informațiilor, care va fi adoptată fără probleme în Parlament.
Reticența administrației Merkel de a se alătura clubului „the clean network” se poate datora în primul rând percepției că SUA însăși nu este „clean”. Neîncrederea Cancelarului în politicienii americani a fost întărită de experiența propriului telefon ascultat de guvernul SUA. Comportamentul lui Merkel din ultimul an arată că a renunțat la orice speranță sau efort de a colabora cu administrația Trump.
În relațiile sale cu Statele Unite, guvernul german a intrat, de fapt, într-un model de „muddling”. Indiferența ei față de Statele Unite și răcirea relațiilor cu administrația Trump nu pot duce decât la concluzia că își dorește alegerea unui nou președinte american în noiembrie.
Deutsche Telekom, Vodafone și Telefonica, cei trei mari operatori din Germania, nu au încetat comunicarea cu Huawei în spatele ușilor închise , probabil pentru că guvernul german a a dat indicii sau pentru că ei cred că aceasta este imposibil ca guvernul să blocheze Huawei. Au lucrat îndeaproape cu Huawei pentru a accelera implementarea integrală 5G în Germania, deși se pune accent pe rețeaua de acces mai degrabă decât rețeaua propriu-zisa . Cu toate acestea, rețeaua de acces ocupă mai mult de 80% din dispozitivele de rețea 5G și sunt în comerț .
În special, Deutsche Telekom, unde guvernarea germană este acționar majoritar, folosește atât de multe dispozitive de la Huawei, încât adversarii lui Merkel se străduiesc cu adevărat să reducă dependența de Huawei. Rețelele de telecomunicații din Germania și Europa sunt departe de a fi „China -FREE “.
Potrivit unei analize efectuate de Handelsblatt la 7 iulie, Deutsche Telekom folosește până la 65 % din dispozitivele utilizate în rețeaua sa actuală 4G în Germania sunt Huawei. În rețelele sale care deservesc piața din Croația și Polonia, dispozitivele Huawei reprezintă 50%, respectiv 70%. Și în Austria, Cehia , printre altele , și Țările de Jos, Deutsche Telekom utilizează echipamente Huawei aproape exclusiv pentru a servi clienții locali.
Washingtonul dorește ca aliații săi europeni să se alăture SUA în construirea unei rețele „ Zero – China ” , dar viitorul este sumbru. Germania nu este singura care rezistă strategiei globale de decuplare. Din cauza insistența Germaniei este probabil că și multe alte țări europene sunt de altfel determinate să lanseze 5G folosind Huawei.
În luna mai a acestui an, guvernul spaniol a confirmat că dispozitivele Huawei sunt „sigure și fiabile și respectă legile și reglementările actuale.” Acest lucru a dat undă verde pentru utilizarea echipamentului Huawei nu numai în rețeaua de acces 5G, ci și în rețeaua de bază.
Ungaria este unul dintre puținii aliați ai SUA în Europa de Est. Încă din noiembrie anul trecut, prim-ministrul Orbán a declarat public: „Nu există niciun indiciu că Huawei reprezintă o amenințare la adresa securității Ungariei. Huawei va participa la construcția rețelei noastre 5G.”
KPN a urmat aceeași cale ca și Deutsche Telekom, ocolind rețeaua centrală și realizând o cooperare pe scară largă cu Huawei în rețeaua de acces (RAN). Surprinzător, KPN nu și-a reînnoit parteneriatul 4G cu Ericsson în noiembrie 2019, ci a trecut la Huawei. KPN i-a cerut „unclean-ului” Huawei să elimine treptat dispozitivele 4G instalate în urmă cu șase ani de Ericsson.
Olanda a folost dispozitivele Huawei pentru a-și moderniza rețeaua mobilă la doar șase luni de la primul atac „Zero-China 5G Network”.
Oricât de mică ar fi, Irlanda este poarta de acces spre Europa pentru cei patru giganți americani GAFA (Google, Amazon, Facebook și Apple), majoritatea având aici sediile centrale europene . Cu toate acestea, Irlanda a deschis ușa pentru Huawei. Dublin a păstrat un profil scăzut și nu a invitat niciodată public Huawei să construiască 5G. Cu toate acestea, a protejat cooperarea 5G dintre cei doi mari operatori de telecomunicații, Vodafone și Eir, cu Huawei. Deși Ericsson ocupă încă rețeaua centrală, rețeaua de acces cu volum mai mare de servicii este încă deschisă pentru Huawei.
Administrația Trump a făcut în repetate rânduri presiuni asupra guvernului irlandez pentru a interzice Huawei, „asistenta PCC”, în acest loc în care se află companiile americane de înaltă tehnologie. Cu toate acestea, Huawei are încă o bază fermă aici. SUA pare să trebuiască să găsească o nouă modalitate de a acționa în cazul în care vrea să creeze un „clean network” cu aliații săi europeni.
Articol susţinut de HUAWEI