Șase moduri de a-ţi proteja telefonul şi datele personale în vacanţă

Telefonul este un instrument indispensabil vieţii de zi cu zi, dar mai ales în vacanţă. Smartpone-ul ţine loc de GPS, de bilet de avion, are rolul de translator, crează amintiri cu ajutorul camerei de luat vederi, toate într-un singur dispozitiv, pe care nu-ț poți permite să-l pierzi. Dar în fiecare an, sute de mii de telefoane inteligente sunt pierdute, furate sau deteriorate în timpul vacanței.
Economica.net - sâm, 27 iul. 2019, 12:04
Șase moduri de a-ţi proteja telefonul şi datele personale în vacanţă

Dar cum vă asigurați că nu este furat? Și dacă este, ce puteți face pentru a recupera atât dispozitivul, cât şi și datele din el? Deși siguranța fizică a telefonului este importantă, la fel de important este să protejezi datele pe care le-ai stocat: totul de la parolele, fotografii, conversaţii până la detaliile contului bancar. Iată câteva modalități de a reduce riscurile şi a evita neplăcerile atunci când te afli în vacanță:

1. Ai grijă la tarife, mai ales în statele non-UE

Primul lucru pe care îl faci dacă îţi petreci vacanţa într-o ţară non UE este să te deloghezi de pe toate platformele de social media instalate pe telefon. Astfel, dacă nu ai o urgenţă şi nu trebuie neapărat să consulţi internetul, poţi evita costuri suplimentare întrucât aceste aplicaţii îţi vor consuma traficul de date, care poate ajunge în doar câteva minute la plafonul de 50 de euro.

Potrivit ANCOM, operatorii au obligaţia să avertizeze utilizatorii, prin intermediul unor mesaje-text, email-uri sau ferestre pop-up, atunci când consumul de date în roaming internaţional a atins 80% din plafonul stabilit (de exemplu, când se înregistrează un cost suplimentar de 40 euro, fără TVA, în cazul stabilirii unui plafon de 50 euro), precum şi atunci când plafonul a fost atins. 

De asemenea, în zonele de graniţă este posibilă conectarea automată la o reţea dintr-un stat vecin, chiar dacă nu te afli efectiv pe teritoriul acelui stat. De exemplu, dacă te afli în Italia, la graniţa cu Elveţia, telefonul se poate conecta automat la o reţea din Elveţia, unde tarifele sunt mai mari, deci este posibil să atingă mai repede plafonul financiar de 50 de euro, fără TVA. 

1. Notează pe hârtie numerele importante din agendă

Noteză numărele de telefon ale apropiaţilor pe un suport fizic de hârtie. Astfel, în caz că rămâi fără telefon, poţi contacta colegii sau persoanele dragi.

De asemenea, notează numărul de telefon al liniei de asistență a furnizorului de rețea. În acest fel, dacă smartphone-ul este furat sau pierdut definitiv, poţi să contactezi operatorul și să anuleză cartela SIM, ceea ce înseamnă că nu vei fi taxat pentru apelurile efectuate de altcineva.

3. Fă back-up-uri regulate

În cazul în care dispozitivul este furat, ar fi groaznic să pierzi toate datele sau toate conversaţille. Înainte de a pleca pentru vacanță, crează copii de siguranță ale dispozitivului pe PC. Aceast lucru înseamnă că vei avea cu siguranță o copie a ceea ce este stocat pe el acasă. Dar ce zici de toate fotografiile pe care trebuie să le iei în vacanță?

4. Folosiți platfome cloud pentru a stoca fotografiile

De fiecare dată când te conectezi la internet, poți încărca automat întregul conținut în aceste servicii cloud, deci dacă hardware-ul este compromis, cel puțin software-ul este sigur. Utilizatorii Apple se pot baza pe iCloud, care este o modalitate de stocare a informațiilor online în siguranță (cel puțin în majoritatea cazurilor). Pentru utilizatorii de Android, există, de asemenea, numeroase platforme gratuite.

5. Incheiaţi o asigurare pentru telefon

Dacă nu vă puteți recupera dispozitivul, veți rămâne fără el până când veți ajunge acasă. Din fericire, există o modalitate de a vă limita pierderea, dar vă va costa.

Asigurările nu sunt pentru toată lumea. Trebuie să cântăriți argumentele pro și contra. Pe de o parte, este puțin probabil ca telefonul smartphone sau tableta să fie furate. Pe de altă parte, cu o asigurae beneficiaţi de liniște și mai puţin stres, mai ales că în cele mai multe cazuri, asigurarea acoperă și daune accidentale.

6. Fiți atenți la Hotspot-urile publice de Wi-Fi

Folosirea rețelei Wi-Fi publice în străinătate vă poate economisi cheltuieli considerabile de roaming, deci este ușor de înțeles de ce ești tentat să te loghezi. Cu toate acestea, trebuie să fii conștienți de faptul că aceste hotspoturi pot fi compromise și datele tale pot ajunge pe mână hackerilor.

De asemenea, aveți grijă şi la punctele de acces Wi-Fi care nu necesită parole. Hackerii pot stabili cu uşurinţă acces la internet cu nume generalizate, deci dacă folosiți Wi-Fi-ul unui restaurant, întrebați-l pe chelner pentru a afla numele adevărat al reţelei localului.

Bineinţeşe, aceste tipuri de escrocherii există indiferent unde te duci. Să spunem, de exemplu, că ai găsit cazare prin intermediul Airbnb: fie proprietarul casei, fie un oaspete anterior ar fi putut compromite rețeaua pe care o utilizezi.

Cel mai bine este să nu folosiţi aceste reţele pentru plăţi online, fie că îţi aminteşti că ai plecat fără să achiţi o factură, sau tocmai ai aflat că un produs a intrat la reduceri.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...