63% dintre vest-europeni ar apela la tehnologia de augmentare umană pentru a-şi îmbunătăţi corpurile (sondaj)

Aproximativ două treimi dintre locuitorii statelor din Europa de Vest ar fi de acord să apeleze la tehnologia de augmentare umană pentru a-şi îmbunătăţi viaţa, cu precădere starea de sănătate, conform unui sondaj comandat de compania de software Kaspersky, relatează joi Reuters citat de Agerpres.
Economica.net - joi, 17 sept. 2020, 07:40
63% dintre vest-europeni ar apela la tehnologia de augmentare umană pentru a-şi îmbunătăţi corpurile (sondaj)

Pe măsură ce omenirea îşi continuă parcursul în revoluţia tehnologică care, după cum estimează liderii săi, va schimba fiecare aspect al vieţilor noastre, oportunităţile de transformare a modului în care funcţionează corpul uman se înmulţesc, de la protejarea de cancer până la ”încărcarea turbo” a creierului.

Un sondaj realizat de compania britanică Opinium Research, la care au participat 14.500 de persoane din 16 ţări, printre care se numără Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia şi Spania, a relevat că 63% dintre oameni ar apela la tehnologia de augmentare umană pentru a-şi îmbunătăţi corpurile. Rezultatele variază, însă, pe teritoriul Europei, după cum precizează Reuters.

Locuitorii din Marea Britanie, Franţa şi Elveţia au un nivel redus de deschidere faţă de îmbunătăţirea organismului uman cu ajutorul tehnologiei – doar 25%, respectiv 32% şi 36% – în timp ce în Portugalia şi Spania o astfel de metodă se bucură de mai multă susţinere – 60% în ambele ţări.

”Augmentarea umană este una dintre tendinţele cele mai semnificative din prezent”, a declarat Marco Preuss, director european pentru cercetare şi analiză globală la Kaspersky, companie de cibersecuritate cu sediul în Moscova.

”Pasionaţii de augmentare testează deja limitele a ceea ce este posibil, însă avem nevoie de standarde convenite de comun acord pentru a ne asigura că augmentarea atinge potenţialul său maxim şi în acelaşi timp riscurile sunt minimizate”, a adăugat Preuss.

Startup-ul specializat în neuroştiinţă al antreprenorului miliardar Elon Musk a prezentat luna trecută un porc, denumit Gertrude, care are implantat de două luni în creierul său un cip de mărimea unei monede şi care este considerat un prim pas spre atingerea obiectivului acestui program, ce vizează vindecarea maladiilor umane cu ajutorul unui astfel de implant.

Mici dispozitive care stimulează pe cale electronică nervii şi zonele din creier pentru a trata deficienţele auditive şi boala Parkinson sunt implantate de mai multe decenii în corpurile unor pacienţi umani. Teste ce vizează implanturi cerebrale au fost de asemenea realizate pe mici grupuri de oameni care şi-au pierdut controlul asupra funcţiilor motrice din cauza unor vătămări suferite la nivelul coloanei vertebrale sau din cauza unor boli neurologice precum accidentele vasculare cerebrale.

Alte companii precum Kernel, Paradromics şi NeuroPace încearcă la rândul lor să obţină progrese în domeniul materialelor revoluţionare, dispozitivelor wireless şi tehnologiilor de semnalare senzorială pentru a crea dispozitive similare celui dezvoltat de Neuralink. În plus, gigantul din domeniul aparatelor medicale Medtronic PLC produce deja implanturi cerebrale pentru a trata maladia Parkinson, tremorul esenţial şi epilepsia.

Potrivit rezultatelor sondajului european, majoritatea oamenilor au considerat că numai cei cu venituri ridicate ar putea avea acces la tehnologia de augmentare umană.

De asemenea, sondajul a relevat că majoritatea oamenilor îşi doresc ca orice tip de augmentare umană să acţioneze în beneficiul umanităţii, cu toate că există îngrijorări legate de faptul că o asemenea metodă ar putea fi periculoasă pentru societate şi ar putea fi exploatată de hackeri.

Te-ar mai putea interesa și
Banco BPM respinge oferta nesolicitată de preluare făcută de UniCredit
Banco BPM respinge oferta nesolicitată de preluare făcută de UniCredit
Banco BPM SpA a respins marţi oferta nesolicitată de preluare a UniCredit SpA, spunând că oferta nu a fost convenită în prealabil, este prea scăzută şi ar putea afecta probabil locurile de......
Gazprom admite că nu va mai exporta gaze naturale în Europa de la 1 ianuarie 2025 – surse Reuters
Gazprom admite că nu va mai exporta gaze naturale în Europa de la 1 ianuarie 2025 – surse Reuters
Compania rusă de stat Gazprom se aşteaptă ca după 31 decembrie să nu mai fie livrate gaze către Europa via Ucraina, ...
Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne: Mă aştept Bulgaria şi România să adere pe deplin la spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025
Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne: Mă aştept Bulgaria şi România să adere pe deplin la spațiul ...
Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson (foto), s-a declarat convinsă, marţi, în plenul Parlamentului ...
Sezamo începe de astăzi livrarea de brazi naturali
Sezamo începe de astăzi livrarea de brazi naturali
Supermarketul online Sezamo anunță anunță că în cepând de astăzi și până pe 23 decembrie va livra brazi naturali ...