69% dintre români resimt limitarea posibilităţii de liberă mişcare, iar 44% au fost nevoiţi să-şi schimbe planurile personale
Femeile și persoanele cu vârsta peste 55 de ani resimt cel mai intens măsurile de distanțare socială. De asemenea, persoanele cu venituri mari sunt afectate de limitările referitoare la deplasări, care le-au afectat planurile de călătorie personale și profesionale.
Pe lângă aspectele legate de libertatea de mișcare, după nici trei săptămâni de la declanșarea restricțiilor ca urmare a epidemiei de Coronavirus, aproape 1 din 4 persoane au suferit deja o reducere a veniturilor, iar mai mult, 19% din populația activă a intrat în situație de risc în această perioadă, în urma suspendării temporare a contractului de muncă (8%), a intrării în șomaj tehnic (7%) sau chiar a pierderii locului de muncă (4%).
Tinerii, cei mai afectaţi
Cei mai afectați de reducerea sau, în unele cazuri, oprirea activității econimice a companiilor, tind să fie cei mai tineri dintre români (18-34 ani), mai ales angajați ai microîntreprinderilor și ai întreprinderilor mici. Tinerii sunt cei care au suferit mai mult comparativ cu restul populației, în urma șomajului tehnic, a suspendării contractului de muncă sau chiar a pierderii locului de muncă.
Veniturile s-au redus în această perioadă pentru 39% dintre cei care lucrează în microîntreprinderi și întreprinderi mici, iar contractele de muncă au fost suspendate pentru 18% dintre aceștia.
Companiile mari au apelat mai degrabă la șomajul tehnic, 13% dintre angajații acestora aflându-se deja în șomaj tehnic.
„Din analizele noastre, distanțarea socială este înțeleasă, respectată și încurajată puternic de români. Totuși, oamenii sunt conștienți de impactul asupra relațiilor interumane, iar schimbarea radicală a rutinei duce la o stare de confuzie și șoc pentru aceștia. Dorul de copiii lăsați la bunici, imposibilitatea de a-și vizita membrii familiei, prietenii sau partenerii este dureroasă, dar este recunoscut ca fiind un lucru benefic pentru a trece cât mai repede și cu cât mai puține daune peste această perioadă. Suntem convinși că acest tip de înțelegere a impactului distanțării sociale va lăsa urme în mentalul colectiv și în societatea de consum, așa cum o cunoaștem. Iar rolul nostru, ca cercetători, este să reflectăm cât mai bine aceste schimbări, așa încât autoritățile, companiile și oamenii să poată lua decizii informate pentru viitor,” a menționat Corina Cimpoca, fondator MKOR Consulting.
Românii care lucrează în instituții publice sunt cel mai puțin afectați de criza cauzată de epidemia de Coronavirus. 9% dintre ei nu au fost afectați deloc, în timp ce unii și-au pierdut locul de muncă (2%) ori au intrat în șomaj tehnic (4%).
Studiul a fost realizat de Mkor Consulting în perioada 26-28 martie 2020, pe un eșantion de 1.621 de respondenți, reprezentativ la nivel național pe criterii de gen, vârstă (18+) și distribuție geografică. Nivel de încredere 95%, eroare maximă +/-2,4%.