7,5 milioane de români vor avea carduri de sănătate în acest an. Dar la medic mergem tot cu adeverinţă

Cardul naţional de sănătate - documentul electronic prin care medicii vor verifica dacă suntem asiguraţi la Sănătate - nu va fi funcţional în acest an. Prin urmare, vom dovedi că suntem asiguraţi în sistem tot cu adeverinţa de la Casa de Sănătate sau de la angajator. Vestea bună este că până la sfârşitul anului 2013 vor fi produse carduri pentru aproape jumătate dintre pacienţii care au peste 18 ani. 
Cristina Şomănescu - Dum, 23 iun. 2013, 20:51
7,5 milioane de români vor avea carduri de sănătate în acest an. Dar la medic mergem tot cu adeverinţă

Cardul naţional de sănătate va înlocui adeverinţa de asigurat, eliberată de Casa judeţeană de Asigurări de Sănătate pacienţilor ca să poată beneficia de asistenţă medicală. Aceasta înseamnă că atunci când sistemul cardului va fi funcţional, medicul de familie va verifica, în timp real, prin intermediul cardului de sănătate, dacă figurezi cu plata la zi a contribuţiei la Sănătate în sistem (e vorba despre sistemul informatic unic integrat – SIUI). Astfel că, teoretic, proiectului cardului de sănătate vrea să simplifice şi să eficientizeze traseul pacientului la medic şi accesul la asistenţă medicală. Rămâne de văzut în ce măsură va fi atins acest deziderat în practică. În mod cert, anul acesta sistemul nu va funcţiona.

Cardul naţional de sănătate, amânat din 2007 până acum.

Cardul naţional de sănătate era prevăzut să fie introdus încă din 2007, potrivit Legii Sănătăţii. Însă abia în 2010, Lucian Duţă, pe atunci preşedintele CNAS, a luat iniţiativa realizării proiectului cardului.
Doi ani mai târziu, mai exact în octombrie 2012, a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern pentru aprobarea normelor de aplicare a cardului naţional de sănătate, care explică ce paşi trebuie să parcurgă fiecare instituţie implicată în realizarea şi distribuţia lui către pacienţi. Potrivit legislaţiei secundare, cardurile de sănătate ar fi trebuit să ajungă întâi la Casele de Asigurări din teritoriu care mai departe ar fi trebuit să le distribuie medicilor de familie, iar pacienţii ar fi urmat să le primescă de la medicul la care sunt înscrişi.

Important de reţinut că potrivit aceloraşi norme de aplicare în vigoare, cardul naţional de sănătate este obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2013.

În prima jumătate a anului nimeni nu a primit card de sănătate.

Până acum, cardul a fost doar testat în judeţul Arad, ales ca centru-pilot pentru acest proiect. Nicio Casă de Asigurări din teritoriu nu a primit cardurile de sănătate ale pacienţilor săi asiguraţi. Informaţia ne-a fost confirmată chiar de CNAS.
Vestea bună e că în următoarele luni, Casele de Asigurări din ţară (CAS) vor începe să primească, în sfârşit, cardurile de sănătate, promite CNAS, fără să ne spună precis când CAS le vor primi.
„Până în acest moment, nu au fost trimise carduri de sănătate la nicio Casă de Asigurări (CAS). În următoarele luni se vor distribui primele carduri către CAS”, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, la mai bine de o lună de când am solicitat informaţii despre stadiul în care este acum proiectul cardului naţional de sănătate.

În ce stadiu se află acum implementarea sistemului cardului de sănătate

„La stadiul de generare/verificare loturi de asiguraţi (peste 18 ani), în vederea personalizării (producţiei) cardurilor”, ne-au spus oficialii CNAS.

Alba, Arad, Argeş – judeţele în care vor ajunge primele carduri de sănătate.

Cardurile naţionale de sănătate vor fi distribuite către Casele Judeţene de Asigurări în ordine alfabetică, ne-au mai spus oficialii CNAS. Deci primele judeţe unde vor ajunge cardurile naţionale de sănătate sunt Alba, Arad şi Argeş.

  • „Distribuţia (cardurilor) este prevăzută să fie realizată în ordine alfabetică. În acest moment, este luată în calcul o distribuire simultană a cardurilor la două-trei CAS”, ne-au mai spus oficialii CNAS.

CNAS promite că 7,5 milioane de carduri vor fi produse în acest an.

„În acest an este prevăzută producţia a 7,5 milioane de carduri naţionale de sănătate”, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii CNAS.

Veste bună pentru medici: CNAS se gândeşte cum să-i degreveze de distribuţia cardurilor către pacienţi.

Normele de aplicare a legii spun că medicii ar trebui să ridice de la Casa Judeţeană de Asigurări lotul de carduri aferent pacienţilor din listă, tot ei ar trebui să verifice fiecare card în parte ca să se asigure că funcţionează şi tot ei ar trebui să distribuie pacienţilor cardurile. Toată acestă muncă ar trebui prestată de medici după orele de consultaţie.

Medicii s-au opus vehement, contestând prompt aceste prevederi legislative.
Cele mai reprezentative asociaţii care reprezintă medicii de familie, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, au reacţionat la scurt timp de la publicarea normelor de aplicare a legii şi au amintit Guvernului că medicul e furnizor de servicii medicale şi nu funcţionar al Casei de Asigurări.
Cele două asociaţii de profil au cerut încă de la sfârşitul anului modificarea legislaţiei pentru ca sarcinile care ţin de verificarea şi distribuţia cardurilor către pacienţi să revină Caselor Judeţene de Asigurări.
CNAS a reacţionat şi ne-a asigurat că „a luat în calcul distribuţia cardurilor către pacienţi prin Casele de Asigurări de Sănătate din teritoriu”.

Ce trebuie să ştiţi despre cardul naţional de sănătate

Fiecare asigurat care are peste 18 ani împliniţi va primi card naţional de sănătate. Cardul naţional de sănătate e un document distinct de cardul european de sănătate şi e valabil doar pe teritoriul României.
După ce vom primi cardurile naţionale de sănătate, ele vor fi obligatorii la fiecare vizită la medicul de familie.
Cardul de sănătate va înlocui adeverinţa de asigurat eliberată de Casa Jjudeţeană de Asigurări de Sănătate sau de angajator, după caz. Pacienţii vor dovedi că sunt asiguraţi la Sănătate prin intermediul cardului naţional de sănătate.
Informaţiile minime pe cale le va conţine cardul sunt numele şi prenumele asiguratului, codul unic de asigurat diferit de CNP şi format din 20 de caractere, numărul de identificare al cardului şi data expirării cardului.
Doar cu acordul pacientului, medicul de familie va încărca pe card date precum persoane de contact în caz de urgenţă, grupa sanguină a asiguratului, consimţământul pentru donarea de organe, date medicale cu risc vital ale pacientului.
Termenul de valabilitate al cardului este de cinci ani de la data emiterii.
Costul cardului va fi suportat din bugetul Ministerului Sănătăţii, iar procesul de realizare a suportului din plastic al cardului va fi coordonat de Compania Naţională ”Imprimeria Naţională”.

Citeşte şi: Vom folosi cardul de sănătate de la 1 ianuarie 2013. Tot ce trebuie să ştii despre card
Cum arată şi ce va conţine cardul electronic de sănătate

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele din Sănătate
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele ...
PNL îşi asumă un angajament ferm, că până în 2028 salariile din Educaţie vor ajunge la acelaşi nivel cu cele din Sănătate, a transmis luni preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, la o......
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Ministerul Finanţelor a lansat luni seara, în dezbatere, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru înfiinţarea Programului ...
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a anunţat luni, la Kiev, un ajutor suplimentar din partea Germaniei pentru ...
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, cu amendamente, prin care se prevede ...