Aproximativ o treime dintre afacerile din Germania şi Austria se confruntă cu ceea ce BCG numeşte „presiuni de transformare” sau semne timpurii de slăbire a performanţei şi a stabilităţii financiare, care necesită o îmbunătăţire a strategiei. La nivelul Europei, procentul firmelor care se confruntă cu „presiuni de transformare” este de 21%, o creştere de la 14% în 2023, scrie Agerpres.
Raportul se bazează pe datele financiare şi interviurile realizate în rândul a peste 2.000 de companii publice din Europa, precizează BGC.
Parţial, presiunile din Germania şi Austria vin de la „structura sectoarelor”. Printre cauze se află expunerea ridicată la China şi Rusia, dar şi expunerea ridicată la industriile mari consumatoare de energie. Cele două ţări sunt afectate în special de „criza consumului”, în urma reducerii semnificative a cererii la diverse categorii de articole”, a apreciat Jochen Schonfelder, partener la BCG în Koln.
Sectorul imobiliar, telecomunicaţiile, firmele de tehnologie şi media, precum şi vânzările cu amănuntul, sunt supuse celor mai severe presiuni în Europa. Aproximativ 68% dintre companiile imobiliare sunt sub presiune, de la aproximativ 26% în 2023, conform BCG.
Totuşi, chiar şi cu aceste presiuni, sunt mai puţine procese de restructurare a datoriilor decât s-a anticipat, susţine Schonfelder. Acesta a adăugat: „În multe situaţii în care este nevoie de refinanţare, companiile şi creditorii încearcă să ajungă la un compromis pentru a face lucrurile să funcţioneze”.