7 scenarii posibile care ar putea fi declanşate de căderea regimului din Coreea de Nord
O eventuală prăbuşire a regimului care deja se clatină din Coreea de Nord, unul dintre puţinele state socialiste încă existente, ar putea declanşa o serie de evenimente nefericite, relatează Business Insider.
Riscul unei prăbuşiri este destul de serios, spune Bruce Bennet de la organizaţia RAND, mai ales de la venirea la puterea a lui Kim Jong-un. „În numai doi ani, a schimbat liderii militari mai des decât tatăl său în 17 ani”, spune Bennet „aşa că ar putea să devină ţinta unei lovituri de stat sau a unui asasinat”. O înlăturare a lui Kim Jong-un şi a regimului, ar putea să aibă consecinţe alarmante, spune organizaţia RAND.
Competiţia între facţiunile rivale ar putea să ducă la lupte neîncetate între lideri războinici
Regimul nord-coreean încurajează competiţia între generalii de rang secund. Există o temere întemeiată că această tactică face armată să se împartă în diferite facţiuni, în funcţie de loialităţi. O înlăturare a lui Kim Jong-un ar putea să delimiteze ţara în zone militare ostile, unele dintre ele cuprinse de anarhie, după modelul Somaliei.
Acumularea de provizii ar putea duce la sărăcie şi foamete generală
O cădere bruscă a regimului ar atrage şi o prăbuşire a monedei naţionale şi la o uriaşă creştere a inflaţiei. Cei bogaţi vor începe, cel mai probabil, să strângă provizii cât mai mari de alimente şi încerce să-şi recapete averea, ceea ce ar putea conduce la sărăcie şi foamete generală.
Puterea ar putea fi luată de un regim militar nou, la fel de tiranic
Este imposibil de anticipat cine ar prelua puterea în cazul unei dispariţii bruşte a lui Kim Jong-un. Persoana care va reuşi să se impună însă şi să câştige lupta pentru putere în mediul extrem de competitiv va fi, cel mai probabil, la fel de brutală ca actualul lider nord-coreean.
O încercare de reunificare din partea Coreei de Sud ar putea conduce la dezvoltarea crimei organizate
Anarhia care se instaurează imediat după prăbuşirea unui regim ar putea fi probabil ocazia perfectă pentru Coreea de Sud să forţeze reunificarea. În caz că ar reuşi, sud-coreenii ar putea să rezolve o problemă înlocuind-o cu alta. Ţara condusă de Kim Jong-un se bazează, în prezent pe aproximativ un milion de militari, care ar trebui reintegraţi în viaţa civilă în cazul unei demilitarizări. Mulţi dintre aceştia s-ar putea îndrepta spre activităţi ilegale, în special crimă organizată, mai ales că statul socialist a devenit un important producător de metamfetamină la nivel mondial.
Teroriştii ar putea beneficia de armele de distrugere în masă
Conform experţilor, Coreea de Nord deţine arme de distrugere în masă şi îşi poate pune în aplicare o parte dintre ameninţări. În cazul unei căderi a regimului acestea trebuie blocate rapid de autorităţile internaţionale, altfel, armele şi oamenii de ştiinţă care le pot produce, ar putea ajunge în slujba teroriştilor.
Statele Unite si Coreea de Sud ar putea să fie implicate într-un război contra Chinei
Exista deja zvonuri că, în eventualitatea prăbuşirii regimului din Coreea de Nord, chinezii ar instaura o zonă-tampon de 50-100 de kilometri pe teritoriul statului condus de Kim Jong-un. Unii dintre liderii militari ai Chinei ar putea să încerce transformarea întregii ţări într-un stat-tampon, ceea ce ar încurca lupta Coreei de Sud şi a Statelor Unite pentru reunificare şi ar declanşa, cu siguranţă, un coflict.
Ţara ar putea fi împărţită în două regiuni ostile, după modelul Germaniei
În cazul în care China şi Coreea de Sud nu ar ajunge la o înţelegere, cel mai probabil, fiecare ţară ar încerca să preia controlul unei zone cât mai mari. În eventualitatea în care nu se va ajunge la război, probabil se va stabili o nouă zonă demilitarizată şi criza coreeană se va prelungi.