Din totalul de 2.825 de firme active în sectorul turismului, 1.938 (respectiv 68,6%) înregistrează dificultăţi financiare în ceea ce priveşte îndatorarea. De asemenea, 1.088 de societăţi comerciale au un capital propriu negativ (39%), 850 au un grad de îndatorare ridicat (30%), 748 au pierderi operaţionale (26%), în timp ce 1.120 de firme (40%) au un nivel de lichiditate sub cel acceptat şi alte 514 reprezintă companii cu furnizori restanţi.
Datele statistice, prelucrate pe baza informaţiilor oficiale depuse la Ministerul Finanţelor, arată că în turismul românesc există, în prezent, 472 de agenţii de turism şi tur-operatori a căror datorii au crescut între 2014-2015.
‘În vizorul nostru se află un total de 401 de companii unde datoriile au crescut cu peste 50% în acest an, în timp ce alte 103 firme au marcat o evoluţie negativă între 30-50%. Alte 261 firme din sectorul turismului au marcat creşteri ale datoriilor, însă la un nivel ceva mai temperat. Sunt peste 1.000 de firme de turism, din toată ţara, care au capitaluri proprii negative. Asta înseamnă că au înregistrat pierdere care s-a reportat în fiecare an şi/sau acţionarii şi-au retras profitul neinvestind în activitatea companiei (…) În plus, sunt tot mai multe firme care îşi achită cu întârziere furnizorii, iar asta poate duce la blocaj financiar, insolvenţă şi chiar faliment’, susţin experţii KeysFin.
Conform analizei, pe baza datelor financiare, au fost identificate 30 de companii care se află într-o situaţie financiară similară cu cea care a dus la insolvenţa Genius Travel SRL.
‘Chiar dacă afacerile unor dintre companii au crescut, datoriile totale ale acestora s-au mărit cu peste 30%, de la 1,82 milioane lei în 2014 la 2,41 milioane lei în 2015. Aceste firme au o probabilitate ridicată de insolvenţă, valoarea capitalurilor proprii scăzând, drept exemplu, cu 1,3 milioane de lei, în intervalul analizat’, subliniază specialiştii.
KeysFin oferă servicii de business information şi credit management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competiţiei, la studii şi analize de sector necesare companiilor care doresc să dezvolte un business sănătos pe piaţa românească. Compania deţine şi aplicaţia KeysFin Mobile, prin intermediul căreia utilizatorul poate accesa uşor şi rapid informaţii de contact, situaţii financiare, indicatori şi informaţii juridice de la peste un milion de companii şi PFA-uri active din Romania.