70% dintre locuitorii oraşelor din UE cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani erau angajaţi în 2015 – Eurostat

Aproximativ 70% dintre locuitorii oraşelor din UE cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani erau angajaţi în 2015, dar aproape un sfert din totalul locuitorilor erau expuşi riscului de sărăcie şi excludere socială în 2014, potrivit datelor publicate luni de Eurostat.
Economica.net - lun, 30 mai 2016, 11:26
70% dintre locuitorii oraşelor din UE cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani erau angajaţi în 2015 - Eurostat

În 2015, aproximativ 124 milioane de persoane din UE cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani, sau 41% din populaţia acestei grupe de vârstă, erau locuitori ai oraşelor. În Marea Britanie (60%) şi Cipru (54%) mai mult de jumătate din populaţia cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani locuia în oraşe. La polul opus se află Slovacia (19%), Slovenia (20%) Luxemburg (21%), Cehia, Croaţia şi Ungaria (toate cu 30%), Austria (31%), Italia (33%), Irlanda şi România (ambele cu 35%).

În medie, 70% dintre locuitorii oraşelor din UE cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani erau angajaţi în 2015, rata angajării variază de la 79,8% în Suedia la 53% în Grecia. În majoritatea statelor membre ale UE, rata angajării este mai ridicată în oraşe decât în zonele rurale, în special în Bulgaria (16,7 puncte procentuale diferenţă) şi Lituania (10,5 puncte procentuale diferenţă). În schimb, în 11 ţări membre ale UE, rata angajării este mai scăzută în oraşe decât în zonele rurale, în special în Belgia (9,1 puncte procentuale diferenţă), Austria (8,7 puncte procentuale diferenţă), Germania (6 puncte procentuale diferenţă), Franţa şi Grecia (ambele cu 5,6 puncte procentuale diferenţă).

În 2014, aproximativ 24,4% din populaţia UE care locuia în oraşe (sau 50 de milioane de persoane) era expusă riscului de sărăcie şi excludere socială. Cel mai ridicat procent se află în Grecia (34,1%), Bulgaria (30%), Belgia (28,6%), Austria (28,3%) România (28,3%) şi Italia (27,8%) iar cel mai scăzut în Cehia (13,9%), Slovacia (15%), Luxemburg (16,1%) şi Finlanda (16,6%).

În majoritatea statelor membre ale UE locuitorii oraşelor se confruntă cu un risc de sărăcie şi excludere socială mai redus decât locuitorii satelor, în special în România (22,4 puncte procentuale diferenţă) şi Bulgaria (21,4 puncte procentuale diferenţă), în timp ce în şapte ţări membre riscul e mai ridicat în oraşe decât în zonele rurale: Austria (14,2 puncte procentuale diferenţă), Danemarca (9,4 puncte procentuale diferenţă), Belgia (7,5 puncte procentuale diferenţă), Marea Britanie (6,6 puncte procentuale diferenţă), Germania (5,3 puncte procentuale diferenţă), Franţa (3,3 puncte procentuale diferenţă) şi Olanda (3,1 puncte procentuale diferenţă).

Datele Eurostat au fost publicate cu ocazia Forumului privind Agenda urbană a UE, organizat de Comitetul European al Regiunilor care se desfăşoară luni la Amsterdam. Forumul privind Agenda urbana a UE va reuni reprezentanţi ai autorităţilor locale şi regionale, ai instituţiilor UE, ai statelor membre şi ai părţilor interesate relevante. Discuţia se va axa pe măsurile concrete necesare pentru punerea în aplicare a acestei agende şi pe consolidarea dimensiunii urbane în procesul de elaborare a politicilor UE. Forumul se va desfăşura în marginea reuniunii informale a miniştrilor responsabili pentru afaceri urbane, în cadrul căreia se preconizează adoptarea aşa-numitului ”Pact de la Amsterdam” privind Agenda urbana a UE.

 

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană va introduce etichete ale emisiilor avioanelor care zboară în Europa sau în afara ei
Comisia Europeană va introduce etichete ale emisiilor avioanelor care zboară în Europa sau în afara ei
Comisia Europeană a adoptat, azi, un regulament de instituire a unei etichete a emisiilor generate de zboruri (FEL), care oferă o metodologie clară şi fiabilă pentru calcularea emisiilor......
Mario Iorgulescu, condamnat de 8 ani și 8 luni de închisoare de Curtea de Apel București. Decizia este definitivă
Mario Iorgulescu, condamnat de 8 ani și 8 luni de închisoare de Curtea de Apel București. Decizia este definitivă
Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat miercuri pe Mario Iorgulescu la opt ani şi opt luni închisoare cu executare pentru ...
SLN nu e de acord cu concedierea a 295 de angajați ai Șantierului Naval Mangalia
SLN nu e de acord cu concedierea a 295 de angajați ai Șantierului Naval Mangalia
Sindicatul Liber Navalistul (SLN) îşi exprimă ferm dezacordul faţă de decizia administratorilor Damen Shipyards Mangalia ...
Hotelurile din Poiana Brașov mizează pe ocupare de 100% de Revelion
Hotelurile din Poiana Brașov mizează pe ocupare de 100% de Revelion
Hotelurile şi pensiunile din Poiana Braşov sunt ocupate aproape în întregime pe perioada vacanţei de iarnă, hotelierii ...