Aproximativ 72% dintre copiii care accesează internetul s-au confruntat cu cel puțin o amenințare cibernetică online – studiu

Aproximativ 72% dintre copiii care accesează internetul s-au confruntat cu cel puțin o amenințare cibernetică online, această cifră crescând la 78% în categoria de vârstă 16-18 ani, potrivit unui studiu al Boston Consulting Group (BCG) și Global Cybersecurity Forum (GCF. Datele arată că 81% dintre copii intră online zilnic, iar 45% petrec mai mult de trei ore pe internet în fiecare zi.
Lidia Neagu - vin, 11 nov. 2022, 13:43
Aproximativ 72% dintre copiii care accesează internetul s-au confruntat cu cel puțin o amenințare cibernetică online - studiu

Cele mai frecvente activități, excluzând cele legate de școală, reprezintă vizionările unor clipuri video, jocurile sau utilizarea rețelelor sociale, unde amenințări cibernetice sunt foarte frecvente.

Acestea sunt concluziile unui raport elaborat de Boston Consulting Group (BCG) și Global Cybersecurity Forum (GCF), intitulat „De ce copiii nu sunt în siguranță în spațiul cibernetic”, rezultat al unui sondaj global în care au fost chestionați 41.000 de părinți și copii din 6 regiuni și 24 de țări, și al unei evaluări a celor peste 60 de organizații care se preocupă de protecția copiilor în spațiul cibernetic.

Raportul a constatat că, în timp ce 83% dintre copiii chestionați au spus că ar apela la părinți dacă ar primi amenințări online, doar 39% dintre părinți au fost abordați de copii în legătură cu amenințările primite online, ceea ce indică faptul că multe incidente rămân nedezvăluite.

În plus, doar 41% dintre părinți ar raporta poliției conținutul problematic primit de copiii lor și doar 34% ar raporta un astfel de conținut la școală. Mai mult, în timp ce trei sferturi dintre părinți stabilesc limite pentru timpul petrecut de copii online, doar 60% verifică activitatea acestora pe internet cel puțin săptămânal, iar 20% o fac doar o dată pe an.

„Cu aproape toți copiii de 12 ani prezenți acum mediul online, pe fondul creșterii învățământului virtual în timpul pandemiei COVID-19, menținerea copiilor în siguranță în spațiul cibernetic este o problemă urgentă care necesită o soluție imediată”, a declarat David Panhans, director și partener al BCG, care conduce practica de Tehnologie, Media și Telecomunicații în Orientul Mijlociu. „Toți cei implicați în ecosistemul online și cel de protecție a copilului au un rol de jucat, de la organizații internaționale, autorități de reglementare și agenții de aplicare a legii, părinți, îngrijitori, până la companii de tehnologie din sectorul privat.”

America Latină și regiunea Orientului Mijlociu și Africii de Nord (MENA) găzduiesc cel mai mare procent de copii prezenți în spațiul online: 70%, și respectiv, 65% dintre copiii de 8 ani sunt în online în acele regiuni, comparativ cu 50% în Asia-Pacific și 48% în Europa.

Copiii din America Latină și MENA s-au confruntat, de asemenea, cu cele mai înalte niveluri de amenințări cibernetice. 79% în America Latină și 77% în MENA s-au confruntat cu cel puțin o astfel de amenințare. Un fapt încurajator, totuși, este că părinții din regiunea MENA monitorizează mai des activitatea online a copiilor lor: 65% fac acest lucru cel puțin o dată pe săptămână, iar 50% discută în mod regulat despre utilizarea internetului cu copiii lor, comparativ cu doar 46% și, respectiv, 35%, în Asia Pacific, cele mai scăzute niveluri la nivel global.

„Suntem încurajați să vedem atât de multe organizații și eforturi pentru a face spațiul cibernetic mai sigur pentru copii și a sprijini victimele amenințărilor online”, a spus Shoaib Yousuf, partener BCG și coautor al studiului cu Panhans și trei colegi BCG. „Dar provocările rămân, inclusiv lipsa de date standardizate privind comportamentul online al copiilor în toate regiunile, și un domeniu restrâns, cu multe inițiative concentrate pe lumea occidentală și pe reacția la amenințări, mai degrabă decât pe prevenirea acestora.”

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...