80,2% dintre români nu sunt de acord ca refugiaţii să se stabilească în România – INSCOP

Peste 80% dintre români nu sunt de acord ca refugiaţii/imigranţii să se stabilească în România, iar majoritatea consideră, în contextul atacurile teroriste din Paris, că Europa şi ţara noastră nu ar trebui să mai primească aceste persoane care vin din Orientul Mijlociu, relevă un sondaj INSCOP.
Economica.net - vin, 11 dec. 2015, 08:51
80,2% dintre români nu sunt de acord ca refugiaţii să se stabilească în România - INSCOP

Potrivit sondajului, 75,6% dintre români consideră că, după atacurile teroriste din Paris, Europa nu ar mai trebui să primească migranţi/refugiaţi din Orientul Mijlociu, iar 16% din populaţie apreciază că statele europene ar trebui să primească în continuare. 8,4% dintre cei chestionaţi nu ştiu sau nu răspund la această întrebare, conform Agerpres.

În ceea ce priveşte cauza pentru care refugiaţii/imigranţii au plecat din ţările lor, 35% dintre români au indicat războiului din Orientul Mijlociu (faţă de 41,7% în luna septembrie), 33,1% cred că este vorba de grupuri organizate care vin cu scopul de a destabiliza Europa (faţă de 23,4% în luna septembrie), 19,1% consideră că este vorba de imigranţi care vin spre Europa din cauza sărăciei din zonele lor de origine (faţă de 23,3% în luna septembrie). 5,4% dintre români sunt de părere că imigranţii sunt în primul rând persoane care preferă să trăiască în UE (faţă de 5,9% în luna septembrie). Nu ştiu sau nu răspund – 7,5% (faţă de 5,7% în septembrie).

În contextul în care la nivelul Uniunii Europene s-a pus problema împărţirii refugiaţilor între statele membre, 75,8% dintre români cred că ţara noastră nu ar trebui să primească aceste persoane (faţă de 56,2% în luna septembrie), în timp ce 19,2% spun că România ar trebui să le primească (faţă de 35,5% în luna septembrie). 5,1% reprezintă non-răspunsuri (faţă de 8,3% în luna septembrie).

Procentul românilor care nu sunt de acord ca refugiaţii/imigranţii să se stabilească în ţara noastră a crescut de la 65,3% în luna septembrie, la 80,2%. 16,1% sunt de acord ca refugiaţi să se stabilească în România (faţă de 26,5% în luna septembrie). 3,7% dintre cei chestionaţi nu ştiu sau nu răspund la această întrebare (faţă de 8,2% în luna septembrie).

Peste 80% dintre români – 81,9% – nu sunt de acord ca refugiaţii să se stabilească în localitatea în care trăiesc (faţă de 67,1% în luna septembrie), iar 14,2% dintre subiecţi ar fi de acord (faţă de 24,4% în luna septembrie). 3,9% reprezintă non-răspunsuri (faţă de 8,5% în luna septembrie).

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul, în perioada 26 noiembrie – 2 decembrie 2015. Volumul eşantionului a fost de 1.071 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.

 

Te-ar mai putea interesa și
Soldul creditului neguvernamental a crescut în noiembrie cu 0,5% – date BNR
Soldul creditului neguvernamental a crescut în noiembrie cu 0,5% – date BNR
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în noiembrie 2024 cu 0,5% faţă de luna anterioară (0,1% în termeni reali), până la nivelul de 418,154 miliarde......
Pod Giurgiu – Ruse II: Comisia Europeană a aprobat o finanțare de 2,5 miliarde de euro pentru construcția noului pod peste Dunăre – presa bulgară
Pod Giurgiu – Ruse II: Comisia Europeană a aprobat o finanțare de 2,5 miliarde de euro pentru construcția noului ...
Comisia Europeană a aprobat o finanțare de 2,5 miliarde de euro pentru construcția unui nou pod peste Dunăre, lângă ...
China investighează importurile de carne de vită
China investighează importurile de carne de vită
China a început o investigaţie privind importurile de carne de vită din perioada 1 ianuarie 2019 - 30 iunie 2024, pentru ...
Noul proiect crypto adună 3 milioane USD în primele 3 zile – e momentul să investești?
Noul proiect crypto adună 3 milioane USD în primele 3 zile – e momentul să investești?
Într-un moment istoric pentru ecosistemul Solana, proiectul Solaxy a strâns peste 3 milioane de dolari în doar trei zile ...