Potrivit sondajului, 75,6% dintre români consideră că, după atacurile teroriste din Paris, Europa nu ar mai trebui să primească migranţi/refugiaţi din Orientul Mijlociu, iar 16% din populaţie apreciază că statele europene ar trebui să primească în continuare. 8,4% dintre cei chestionaţi nu ştiu sau nu răspund la această întrebare, conform Agerpres.
În ceea ce priveşte cauza pentru care refugiaţii/imigranţii au plecat din ţările lor, 35% dintre români au indicat războiului din Orientul Mijlociu (faţă de 41,7% în luna septembrie), 33,1% cred că este vorba de grupuri organizate care vin cu scopul de a destabiliza Europa (faţă de 23,4% în luna septembrie), 19,1% consideră că este vorba de imigranţi care vin spre Europa din cauza sărăciei din zonele lor de origine (faţă de 23,3% în luna septembrie). 5,4% dintre români sunt de părere că imigranţii sunt în primul rând persoane care preferă să trăiască în UE (faţă de 5,9% în luna septembrie). Nu ştiu sau nu răspund – 7,5% (faţă de 5,7% în septembrie).
În contextul în care la nivelul Uniunii Europene s-a pus problema împărţirii refugiaţilor între statele membre, 75,8% dintre români cred că ţara noastră nu ar trebui să primească aceste persoane (faţă de 56,2% în luna septembrie), în timp ce 19,2% spun că România ar trebui să le primească (faţă de 35,5% în luna septembrie). 5,1% reprezintă non-răspunsuri (faţă de 8,3% în luna septembrie).
Procentul românilor care nu sunt de acord ca refugiaţii/imigranţii să se stabilească în ţara noastră a crescut de la 65,3% în luna septembrie, la 80,2%. 16,1% sunt de acord ca refugiaţi să se stabilească în România (faţă de 26,5% în luna septembrie). 3,7% dintre cei chestionaţi nu ştiu sau nu răspund la această întrebare (faţă de 8,2% în luna septembrie).
Peste 80% dintre români – 81,9% – nu sunt de acord ca refugiaţii să se stabilească în localitatea în care trăiesc (faţă de 67,1% în luna septembrie), iar 14,2% dintre subiecţi ar fi de acord (faţă de 24,4% în luna septembrie). 3,9% reprezintă non-răspunsuri (faţă de 8,5% în luna septembrie).
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul, în perioada 26 noiembrie – 2 decembrie 2015. Volumul eşantionului a fost de 1.071 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.