80 de trenuri noi în România: Alstom acuză că oferta chinezilor a fost reevaluată eronat şi că nu pot livra primul tren în 18 luni
Alstom Ferroviaria SPA a deschis pe 23 ianuarie un dosar la Tribunalul Bucureşti în care contestă un raport al ARF privind reevaluarea ofertei chinezilor, declaraţi iniţial pe primul loc.
Asocierea CRRC Qingdao Sifang – Astra Vagoane Călători a depus documente suplimentare la finele anului trecut, iar ARF a concluzionat în urma reevaluării că, fără dubii, aceasta este capabilă să livreze primul tren în 18 luni de la semnarea contractului, aşa cum şi-a asumat.
Pe de altă parte, Alstom susţine că acest lucru este imposibil şi că reevaluarea efectuată de către ARF este „nelegală, superficială şi eronată”. Mai exact, ARF ar fi încălcat limitele reevaluării dispuse de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), potrivit Alstom.
Astfel, deşi chinezii nu ar fi reuşit să demonstreze în faţa CNSC că pot livra primul tren în 18 luni, ARF a constatat că vor fi capabili să livreze în termenul asumat, în baza unor documente depuse ulterior. Alstom menţionează că din analiza ARF rezultă că un producător de material rulant din afara UE ar fi obţinut în 29 de luni certificare CE pentru un tren diesel. În realitate, acestui producător i-ar fi trebuit peste patru ani pentru certificare, susţine Alstom, care arată că oricum nici 29 de luni nu e totuna cu 18 luni.
Producătorul european adaugă că doar timpul necesar evaluării siguranţei noului tren este de peste nouă luni, inclusiv cu testarea dinamică a trenului fizic eventual la Făurei, şi nu doar patru luni, cât consideră ARF. Alstom apreciază că reprezentanţii ARF au o încredere „nespus de mare” faţă de producătorul chinez, motivat probabil ca urmare a vizitelor în China unde, „aşa cum am avut şi noi şansa să vedem în filmele de specialitate, maeştrii artelor orientale sunt capabili de salturi de zeci de metri şi de viteze de execuţie supraomeneşti”.
Alstom mai contestă şi cererea ARF de completare a tabelelor privind consumul de energie electrică, argumentând că acestea ar conţine valori greşite (foto jos).