„Putem zice că ajungem la 80% într-o perioadă de cinci-şase ani”, a spus Niculae Havrileţ pentru ECONOMICA.NET, menţionând că durează să dai jos opt milioane de contoare şi să pui altele.
Şeful ANRE a mai spus că obligaţia atingerii acestui procent până în 2020 nu este penalizatoare, adică să genereze sancţiuni financiare pentru România din partea UE.
Datorită dezvoltării tehnologiei, costul montării contoarelor inteligente a scăzut până la 60 de euro/punct de consum, faţă de 100 de euro cât era acum câţiva ani, potrivit lui Havrileţ.
Acesta a menţionat că preţul iniţial, de 100 de euro, echivala cu contravaloarea facturii pe un an la energia electrică a unei gospodării. Având în vedere acest preţ mare, care în final era achitat tot de către consumatorii casnici, programul de înlocuire a contoarelor s-a derulat până acum sub formă de proiecte-pilot, implementate de către companiile de utilităţi. În urma analizării rezultatelor acestor proiecte, ANRE va decide în ce ritm vor fi înlocuite contoarele vechi cu cele inteligente.