81% dintre românii care vor petrece vacanţele în străinătate vor plăti digital la destinaţie – studiu VISA
Conform cercetării Visa „Intenţii de călătorie şi plată 2023”, unu din trei turişti români (35%) plănuieşte să cheltuiască între 200 şi 600 de euro/persoană în vacanţa peste hotare, iar principalele avantaje ale plăţilor cu cardul în afara ţării, menţionate de către respondenţii din regiune, sunt confortul (58%), siguranţa de a nu risca pierderea numerarului (53%) şi rapiditatea (52%), scrie Agerpres.
În plus, peste o cincime (22%) dintre turiştii români vor să plătească în străinătate cu telefonul sau cu un smartwatch, în timp ce în Europa Centrală şi de Est (ECE), plăţile mobile în afara ţării sunt populare şi printre turiştii din Polonia (22%) şi Ungaria (21%).
Totodată, peste jumătate (51%) dintre românii care plănuiesc o vacanţă în străinătate intenţionează să folosească în afara ţării acelaşi card de plată ca acasă. Pe acest segment, lucru este mai întâlnit în cazul românilor (25%), polonezilor (24%) şi ungurilor (23%). Trei sferturi dintre turiştii din ECE chestionaţi, care călătoresc în afara ţării, se decid cu privire la metoda de plată pe care o vor folosi în străinătate înainte să plece în vacanţă.
Potrivit sursei citate, 83% dintre românii care îşi organizează vacanţa pe cont propriu declară că vor plăti anumite servicii online, iar 3 din 4 susţin că vor folosi cardul sau portofelul digital. 58% vor achiziţiona cazarea online, 40% transportul, iar 19% aleg să plătească online bilete de acces sau excursii suplimentare.
De asemenea, aproape două treimi (64%) din totalul respondenţilor români care aleg pachete de vacanţă în străinătate le vor cumpăra online, prin intermediul site-urilor agenţiilor de turism sau pe platforme de tip agregator care înglobează oferte din partea mai multor operatori de turism. În acest context, aproximativ trei sferturi dintre aceştia (74%) afirmă că plătesc cu cardul sau portofelul digital.
Cumpărarea vacanţelor online este cel mai des întâlnită în Croaţia (78% dintre clienţii agenţiilor de turism cumpără online), Slovacia (76%) şi Slovenia (74%).
La nivel general, 26% dintre românii chestionaţi plănuiesc să meargă în vacanţă peste hotare în acest an, cu o durată medie a concediului de şapte zile.
Dintre românii care au confirmat că vor merge în vacanţă peste hotare, peste două treimi (69%) vor să călătorească cel puţin de două ori în acest an, iar a doua escapadă va dura de obicei 1-2 zile. Acestea sunt în special de tip „City break”, populare cu precădere în rândul generaţiilor mai tinere: mileniali şi generaţia Z.
Studiul de specialitate evidenţiază faptul că românii care călătoresc în străinătate intenţionează în primul rând să se odihnească, combinând relaxarea cu vizitarea obiectivelor turistice. Pe de altă parte, 19% dintre respondenţi plănuiesc să îşi petreacă vacanţele vizitând familia şi prietenii care locuiesc în străinătate.
Mai mult de jumătate (51%) dintre cei care călătoresc în străinătate nu au de gând să îşi anuleze planurile, chiar dacă inflaţia rămâne la un nivel înalt, iar costurile de trai continuă să crească.
Totuşi, 57% dintre respondenţi spun că este posibil să caute opţiuni de cazare mai avantajoase în acest caz, iar 55% vor lua în considerare scurtarea vacanţei.
Pentru 55% dintre persoanele intervievate au declarat că situaţia geopolitică nu le afectează planurile de vacanţă în străinătate, în timp ce 41% au precizat că, anul acesta, vor merge în sfârşit în vacanţa amânată anterior din cauza pandemiei.