Incendiile de vegetaţie sunt frecvente în această ţară din estul Mediteranei, însă condiţiile meteo mai aride şi mai vântoase, pe care oamenii de ştiinţă le asociază efectelor schimbărilor climatice provocate de arderea combustibililor fosili, au sporit numărul şi intensitatea acestora.
Numărul incendiilor de vegetaţie a crescut cu 7,5% anul acesta, în comparaţie cu media anuală a ultimilor 20 de ani, dar a existat cu 14% mai puţin teren distrus datorită răspunsului imediat al autorităţilor, a precizat ministrul Protecţiei Civile, Vassilis Kikilias.
O treime dintre incendiile forestiere au izbucnit înainte sau după încheierea sezonului incendiilor, care se produce în general din mai până în octombrie, a spus el. „Este un lucru cu care ne vom confrunta de asemenea în anii următori”, a adăugat el într-un discurs rostit la un eveniment dedicat evaluării sezonului incendiilor.
Grecia se află în prima linie a schimbărilor climatice şi s-a confruntat cu efectele inundaţiilor distructive şi incendiilor de vegetaţie din ultimii ani, pe care oamenii de ştiinţă le leagă de încălzirea globală şi de industria combustibililor fosili.
În 2023, un incendiu de vegetaţie care a ars în nord-estul Greciei timp de 11 zile a distrus o suprafaţă mai mare decât oraşul New York, iar 174.000 de hectare au fost pârjolite în urma a mii de incendii pe întreg teritoriul ţării.