Nouă companii de stat întreţin o gaură neagră în Sănătate de peste 230 de milioane de euro

De ce nu sunt bani la Sănătate? Nouă companii de stat datorează, cumulat, peste 238 de milioane de euro la bugetul asigurărilor de sănătate. Cele nouă companii de stat sunt cei mai mari debitori la sănătate din ţară. Dintre ele, cinci sunt executate silit de ANAF. Fiscul poate recupera aproape jumătate din cele peste 238 de milioane de euro, de la cei cinci rău-platnici. Restul sunt datorii ale companiilor în administrare specială sau ale companiilor cu cereri de compensare în curs de soluţionare.
Cristina Şomănescu - mar, 17 apr. 2012, 21:00
Nouă companii de stat întreţin o gaură neagră în Sănătate de peste 230 de milioane de euro

Primii nouă rău-platnici cu cele mai mari debite la bugetul asigurărilor de sănătate sunt companii de stat. Cumulat, ele trebuie să achite la bugetul asigurărilor de sănătate peste 238 de milioane de euro, la 31 decembrie 2011, potrivit datelor ANAF.

Cât poate recupera Fiscul din aceşti bani

Răspunsul scurt: circa 116,5 milioane de euro. Banii reprezintă datoriile cumulate a cinci dintre cele nouă companii de stat, cu cele mai mari debite la bugetul asigurărilor de sănătate, executate silit de Fisc. Cele cinci companii de stat cu cele mai datorii la Sănătate, aflate în executarea silită, sunt: Compania Naţională de Căi Ferate CFR, Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă, Poşta Română, CET Iaşi şi Electrica Serv.

Peste 122,2 de milioane de euro – datorii care nu pot fi recuperate de Fisc. De ce

Doi dintre rău-platnici se află în administrare specială, cad sub incidenţa Legii 137 din 2002, iar datoriile lor vor fi şterse. CNH – rău-platnicul cu cea mai mare datorie la Sănătate din clasamanent, de peste 83,52 de milioane de euro – intră sub incidenţa acestei legi. La fel şi Uzina Mecanică Sadu. Societatea datorează la Sănătate peste 5,25 de milioane de euro.

Celelalte două companii de stat de la care Fiscul nu va recupera banii datoraţi au cereri de compensare în curs de soluţionare. Este vorba despre Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători (datorii de 27,8 milioane de euro) şi Romsilva (5,67 milioane de euro).

Iată lista celor mai mari rău-platnici la Sănătate. 9 companii din top 10 sunt de stat.

Compania Naţională a Huilei are datorii la bugetul asigurărilor de sănătate de peste 365 de milioane de lei (circa 83,52 milioane de euro). Din aceşti bani, peste 102 milioane de lei reprezintă contribuţia la sănătate datorată de angajator şi neplătită, iar peste 90 de milioane de lei reprezintă contribuţia individuală la sănătate, reţinută de la salariaţi şi neplătită la buget. Peste 171 de milioane de lei reprezintă dobânzi şi penalităţi la datoriile antemenţionate. CNH se află în administrare specială, conform Legii 137 din 2002.

Compania Naţională de Căi Ferate CFR datorează la bugetul asigurărilor de sănătate 261,92 milioane de lei. Defalcat, peste 124 de milioane de lei reprezintă contribuţia la sănătate, datorată de angajator şi neplătită la buget, iar peste 26,7 de milioane de lei reprezintă contribuţia individuală a salariaţilor la sănătate, reţinută la sursă (la Compania Naţională de Căi Ferate), dar neplătită la bugetul asigurărilor de sănătate. Peste 85,69 de milioane de lei reprezintă dobânzi şi penalităţi la sumele antemenţionate. ANAF a început procedura de executare silită a acestei companii de stat.

Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători are datorii la sănătate de 121,52 de milioane de lei. Din aceşti bani, peste 20,61 de milioane de lei reprezintă contribuţia datorată de angajator la sănătate şi neplătită, iar peste 23,8 de milioane de lei reprezintă contribuţia individuală datorată de salariaţi la sănătate, care a fost reţinută din salariul lor de către angajator, dar care nu a fost plătită mai departe la bugetul de asigurări de sănătate. Societatea are cereri de compensare în curs de soluţionare.

Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă are peste 107,71 milioane de lei datorii la bugetul asigurărilor de sănătate. Din aceste datorii, peste 27,94 de milioane de lei reprezintă contribuţia datorată de angajator la sănătate, dar neplătită la buget, iar peste 4,82 de milioane de lei reprezintă contribuţia individuală a salariaţilor la sănătate, care le-a fost reţinută din salariu de angajator, dar care nu a fost plătită la buget. Peste 26,92 de milioane de lei reprezintă dobânzi şi penalităţi la sumele antemenţionate. ANAF a început procedura de executare silită a acestei companii de stat.

Compania Naţională Poşta Română are datorii de peste 84,64 de milioane de lei la bugetul asigurărilor de sănătate. Din aceşti bani, peste 10,4 milioane de lei reprezintă contribuţia la sănătate datorată de angajator şi neplătită la buget. Dobânzile şi penalităţile se ridică la circa 1,12 milioane de lei. S-a început procedura de executare silită a Poştei Române.

Centrala Electrică de Termoficare Iaşi are peste 27,54 de milioane de lei datorii la bugetul asigurărilor de sănătate. Din aceşti bani, peste 8,61 milioane de lei reprezintă contribuţia de asigurări de sănătate datorată de angajator şi neplătită la buget, iar peste 7,66 de milioane de lei reprezintă contribuţia la sănătate reţinută de la angajaţi şi neplătită la buget. Dobânzile şi penalităţile la datoriile antemenţionate reprezintă peste 11,27 de milioane de lei. ANAF a început procedura de executare silită a acestei companii.

Societatea Comercială Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice „Electrica Serv” are datorii de peste 27,33 milioane de lei la bugetul asigurărilor de sănătate. Din aceşti bani, peste 5,6 de milioane de lei reprezintă contribuţia la sănătate datorată de angajator şi neplătită la buget. ANAF a început procedura de executare silită a societăţii.

Regia Naţională a Pădurilor Romsilva are datorii de peste 24,82 milioane de lei la bugetul asigurărilor de sănătate. Din aceşti bani, peste 14,63 de milioane de lei reprezintă contribuţia datorată de angajator la sănătate, dar neplătită la buget, în vreme ce peste 10,19 milioane de lei constituie contribuţia individuală a salariaţilor la sănătate, care le-a fost reţinută din salariu de către angajator, dar care nu a fost plătită de angajator la buget. Romsilva are cereri de compensare în curs de soluţionare.

Societatea Comercială Uzina Mecanică Sadu, filială a Companiei Naţionale Romarm (cu capital integral de stat), are datorii de aproape 23 de milioane de lei la bugetul asigurărilor de sănătate. Din aceste datorii, peste 7 milioane de lei reprezintă contribuţia datorată de angajator la sănătate, neplătită la buget, în timp ce 3,17 milioane de lei reprezintă contribuţia individuală a salariaţilor la sănătate, care le-a fost reţinută din salariu, dar care nu a fost virată de angajator la buget. Penalităţile şi dobânzile depăşesc 12,73 de milioane de lei. Societatea se află în administrare specială, conform Legii 137 din 2002.

Compania de salubrizare Urban SA, deţinută de omul de afaceri Teodor Florescu, trebuie să achite peste 18,80 de milioane de lei la bugetul asigurărilor de sănătate. Din aceşti bani, peste 6,85 milioane de lei reprezintă contribuţia datorată de angajator la sănătate, pe care nu a plătit-o la buget, iar peste 6,77 milioane de lei reprezintă contribuţia individuală la sănătate a salariaţilor, care le-a fost reţinută din salariu de angajator, dar care nu a fost plătită la buget. Restul de 5,17 milioane de lei sunt dobânzi şi penalităţi la sumele antemenţionate. ANAF a început procedura de executare silită a firmei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...