RATB începe testarea timp de două luni a două autobuze electrice chinezeşti. FOTO

Autobuzele au mai fost testate şi în alte oraşe din ţară. Deşi mai scumpe decât cele clasice, sunt mai economicoase pe termen lung şi sunt şi nepoluante. Cea mai mare problemă a lor este capacitatea limitată de încărcare şi autonomia.
Economica.net - mar, 28 apr. 2015, 21:02
RATB începe testarea timp de două luni a două autobuze electrice chinezeşti. FOTO

RATB Bucureşti începe de azi testarea a două autobuze electrice de provenienţă chinezească care vor fi în probe timp de două luni. Acestea au trei uşi, trei seturi de baterii, o capacitate de 90 de persoane, o autonomie de 150 de kilometri şi un timp de încărcare de 5 ore. Ambele autobuze vor circula pe linia 381 Piaţa Reşiţa – Piaţa Victoriei.

Preţul unui astfel de autobuz este de circa 350.000 – 400.000 de euro, potrivit lui Ion Dedu, director Transporturi şi Infrastructură din Primăria Capitalei.

“Acest tip de autobuz circulă şi în Londra, deserveşte şi aeroportul Amsterdam din Olanda. Azi pleacă pentru prima dată pe traseu. După două luni, vom trage concluziile”, spune Dedu.

Acest autobuz a mai fost testat şi în Timişoara, Braşov, Brăila sau Ploieşti.

Autobuzul BYD a obţinut, la începutul anului 2013, omologarea de tip în Uniunea Europeană (produsul are toate aprobările pentru a fi comercializat în toate statele membre EU fără alte certificări necesare).

„Până în prezent, BYD a fost testat în 7 mari oraşe din România (printre care Suceava și Brașov – n.r.), a parcurs peste 14.000 km, demonstrând că este mai economic decât un autobuz clasic: calculul realizat pe baza datelor puse la dispoziţie de operatorii de transport în comun arată că media costurilor cu energia electrică necesară alimentării a fost de 10,30 euro/100 km, faţă de 45,33 euro/100 km  – media costurilor aferente consumului de motorină al unui autobuz clasic”, precizează RATB într-un comunicat.

RATB a mai testat, luna trecută, alt autobuz electric, produs de cehii de la SOR. Concluziile testului de două săptămâni arată că acestea sunt mai economicoase cu circa 20% la consumurile de energie decât cele clasice, iar în ceea ce priveşte costul pe ciclul de viaţă sunt doar cu circa 5% mai scumpe decât cele pe motorină. Astfel, deşi, ca achiziţie, sunt de două ori mai scumpe decât autobuzele clasice, totuşi cumpărarea acestora ar fi justificabilă ca nivel al costurilor pentru toată perioada de exploatare comercială de 8 ani. Mai ales că achiziţia de autobuze electrice s-ar preta finanţării pe fonduri europene nerambursabile, programul Mediu.

„Cred că, dacă se obţine finanţare nerambursabilă de la UE, putem cumpăra circa 50 de autobuze electrice pentru RATB”, arată directorul Dedu.

Citeşte mai multe pe acest subiect aici

Parcul circulant al RATB este format în prezent din 287 de tramvaie, 767 de autobuze și 186 de troleibuze. Toate acestea deservesc un număr de 146 de linii, respectiv 23 de linii de tramvai, 17 de troleibuz și 116 de autobuz.

Te-ar mai putea interesa și
Mașina cu hidrogen produsă în România. Ce poate să facă și cum arată. Specificații și FOTO
Mașina cu hidrogen produsă în România. Ce poate să facă și cum arată. Specificații și FOTO
O maşină experimentală alimentată cu hidrogen este unul dintre exponatele prezentate publicului la standurile primei ediţii a Energy Expo, ce are loc în perioada 10 - 13 octombrie, la Hala......
Ungaria va avea o redresare spectaculoasă a economiei în 2025 – Viktor Orban
Ungaria va avea o redresare spectaculoasă a economiei în 2025 – Viktor Orban
Creşterea economiei Ungariei va accelera substanţial în primul semestru din 2025, în urma aşteptatului boom din domeniul ...
Ciolacu, despre modificarea pragului de impozitare la microîntreprinderi: Nu vom pierde bani din PNRR. Decizia va fi luată după ce voi discuta în coaliţie, direct cu preşedintele PNL
Ciolacu, despre modificarea pragului de impozitare la microîntreprinderi: Nu vom pierde bani din PNRR. Decizia va fi luată ...
Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că o decizie privind modificarea pragului de impozitare la microîntreprinderi ...
Craiova – Consiliul Local a aprobat Planul Urbanistic Generalal Municipiului
Craiova – Consiliul Local a aprobat Planul Urbanistic Generalal Municipiului
Consiliul Local Craiova a aprobat, vineri, într-o şedinţă extraordinară, raportul la realizarea noului Plan Urbanistic ...