„Intenţionăm să înfiinţăm acea bancă de dezvoltare, pe scheletul celor două bănci, CEC şi EximBank, fără ca ele să îşi atingă activităţile curente, ci doar să acţioneze împreună, complementar, sub acest concept nou de bancă de dezvoltare permis de regulamentul european, pentru a spijini câteva domenii prioritare precum infrastructura mare, energie, cercetare, sănătate şi mediu privat”, a precizat Eugen Teodorovici.
Acesta a afirmat că documentaţia pentru înfiinţarea acestei bănci va fi trimisă Guvernului spre aprobare până la finele lunii mai, astfel încât până la finalul anului să devină operaţională.
„Cadrul legal pentru această bancă de dezvoltare va fi pus pe masa Guvernului până la finele lunii mai pentru a fi discutat şi aprobat, iar la finalul anului să devină operaţională. Este o bancă pe care regulamentul Comisiei o permite. Acest lucru înseamnă că eu, ca stat, pot da acestei noi bănci direct, fără să mai stau în piaţă să fac o selecţie între bănci, acea dispoziţie, ca şi acţionar, pe anumite zone, de a încuraja, de a veni cu anumite pachete care să stimuleze piaţa, în zone în care eu ca stat consider că am un avantaj competitiv faţă de celelalte state din zonă şi pe care vreau să îl întăresc ca să ies din sfera UE. Ţin foarte mult la această extindere în afara spaţiului european pentru a nu mai fi dependenţi aşa cum suntem astăzi, undeva la 70%, pe exporturi”, a mai spus Teodorovici.