Cele mai multe multinaţionale din România sunt controlate de nemţi, olandezi şi austrieci

Peste 88% (39.327) dintre grupurile de întreprinderi din România erau multinaţionale la nivelul anului 2013, iar 60 dintre acestea erau controlate din interior, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Raportat la ponderea numărului de salariaţi, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Olanda sau Austria.
Economica.net - joi, 30 apr. 2015, 08:02
Cele mai multe multinaţionale din România sunt controlate de nemţi, olandezi şi austrieci

În România au fost identificate 44.575 grupuri de întreprinderi, în anul 2013, din care 5.248 de grupuri de întreprinderi rezidente şi 39.327 de grupuri de întreprinderi multinaţionale.

Potrivit datelor INS, aproximativ 12% din grupurile de întreprinderi identificate în România erau rezidente, dintre acestea 90% fiind constituite din două sau trei întreprinderi.

Cea mai mare parte a grupurilor de întreprinderi din România îşi desfăşoară activitatea în comerţ, industria prelucrătoare sau construcţii.

În anul 2013, din totalul grupurilor de întreprinderi, cel mai mare procent de grupuri de întreprinderi au fost identificate în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (31%), secţiunea construcţii (13%), secţiunea industria prelucrătoare (11%).

Grupurile de întreprinderi rezidente activează preponderent în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (21%), industria prelucrătoare (12%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (11%) şi construcţii (11%).

Rezultatele anului 2013 indică faptul că, în funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (15,6%), pe locul doi sunt cele controlate din Olanda (12,6%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Austria (11,4%).

În funcţie de ponderea numărului de salariaţi în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în industria prelucrătoare (7,4%), în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (2,5%) şi în secţiunea activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2,4%).

În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Olanda, 4,8% se regăsesc în industria prelucrătoare, 2,3% în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor şi 1,5% în secţiunea informaţii şi comunicaţii. Subgrupurile de întreprinderi controlate din Austria domină în industria extractivă (2,8%), în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (2,4%) şi în secţiunea industria prelucrătoare (2,4%).

Te-ar mai putea interesa și
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care crede, pentru susţinerea investiţiilor şi pentru cheltuirea chibzuită a fiecărui......
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Patru din zece angajaţii români (40%) care lucrează în ture se simt mereu epuizaţi, în timp ce aproape două treimi ...
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Până la ora 15,00, duminică, au votat la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, 416.312 ...
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 6,047 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,73%, în această săptămână, ...