Comisia Europeană atrage atenţia asupra riscurilor ingerării unor cantităţi mari de percloraţi, substanţe aflate în sol care ajung în special în fructe şi legume. Instituţia a solicitat statelor membre să se implice activ şi să ceară ajutorul operatorilor din sectorul alimentar pentru a monitoriza prezența acestei substanţe în alimente, în particular în: fructe, legume și produse prelucrate din acestea, inclusiv sucuri; produse pentru sugari, ierburi şi mirodenii uscate, ceai şi apă potabilă.
Ce sunt percloraţii
Perclorații se găsesc în mediu în mod natural, în depozite de nitrați și de potasă, se pot forma în atmosferă și pot precipita în sol și în apa subterană. Ei au, de asemenea, rolul unor contaminanți ai mediului care apar din utilizarea îngrășămintelor pe bază de nitrați și din fabricarea, utilizarea și eliminarea percloratului de amoniu utilizat în combustibili pentru rachete, explozivi, materiale pentru focuri de artificii, materiale pirotehnice și dispozitive de umflare a airbagurilor și în alte procese industriale.
Perclorații pot, de asemenea, să fie formați în timpul degradării hipocloritului de sodiu folosit pentru a dezinfecta apa și pot contamina sursele de alimentare cu apă. De altfel, apa, solul și îngrășămintele sunt considerate a fi surse potențiale de contaminare cu perclorați a alimentelor.
Ce efecte au asupra sănătăţii
Potrivit informaţiilor Grupului pentru contaminanții din lanțul alimentar (Grupul CONTAM) al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), expunerea cronică prin alimentație la perclorați este potențial periculoasă, în particular pentru marii consumatori din rândul generațiilor mai tinere de populație care sunt afectați de forme ușoare sau moderate de carență de iod. În plus, este posibil ca expunerea de scurtă durată la perclorați a sugarilor și a copiilor cu vârste mici cu aport mic de iod să fie periculoasă. „Grupul CONTAM a recomandat că sunt necesare mai multe date privind apariția percloraților în alimente în Europa, în special pentru legume, preparatele pentru sugari, laptele și produsele lactate, pentru a reduce și mai mult incertitudinile în evaluarea riscurilor. În Cucurbitaceae (castraveţi, dovlecei, zucchinii, pepeni), și în legumele cu frunze, în special în cele cultivate în sere/sub acoperire, au fost depistate niveluri înalte”, se arată în recomandarea Comisiei Europene.
Ce trebuie să facă autorităţile şi producătorii
Comisia Europeană recomandă statelor membre să folosească anumite analize pentru a depista concentraţiile de percloraţi şi să identifice factorii care conduc la prezența percloraților în alimente. „Analiza prezenței percloraților în îngrășăminte, în sol, în apa de irigații și în apa utilizată în prelucrare este adecvată în situațiile în care acești factori sunt relevanți”‘, se mai arată în recomandare.
Rezultale obţínute de fiecare stat membru în parte ar trebui să ajungă la EFSA cu regularitate și cel mai târziu până la sfârșitul lunii februarie 2016.