‘Business Angel este cel mai modern instrument legislativ la nivel european pe care l-am creat şi promovat în perioada de activitate guvernamentală. Se stabilesc astfel premisele pentru un cadru antreprenorial favorabil dezvoltării start-up-urilor şi finanţării iniţiativelor debutanţilor. Sunt foarte mândru că am contribuit astfel la ceea ce înseamnă viitorul ideilor inovatoare’, arată Florin Jianu, preşedintele Patronatului Tinerilor Investitori din România (PITR).
Orice persoană fizică poate deveni investitor individual – business angel, dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
este o persoană din afara societăţii şi dobândeşte calitatea de asociat al acesteia prin aportul său în numerar la capitalul social al societăţii, rezultând emiterea de noi părţi sociale în favoarea sa, investeşte o sumă cuprinsă între 3.000 de euro şi 200.000 euro (suma investită va fi plătită prin intermediul sistemului bancar din România şi va fi înregistrată în contabilitatea societăţii), nu poate deţine, ca urmare a investiţiei, în nume propriu sau prin persoane interpuse, mai mult de 49% din capitalul social al societăţii în cauză, beneficiarii acestor investiţii trebuie să fie societăţi cu răspundere limitată în condiţiile art. 2 din Legea societăţilor nr. 31/1990.
Facilităţile de care beneficiază un business angel vizează scutirile de la impozitul pe veniturile sub formă de dividende, pentru o perioadă de trei ani, din momentul dobândirii părţilor sociale, pentru dividendele aferente părţilor sociale dobândite, impozitul pentru câştigul stabilit din transferul părţilor sociale, dacă înstrăinarea are loc după cel puţin trei ani de la dobândire.