„Este absolut inacceptabil să-i respingem şi să-i lăsăm să moară pe mare” pe imigranţii care vor să ajungă în Uniunea Europeană, a declarat şeful guvernului român, în interviul acordat în cadrul turneului în Golf.
„Nu putem să construim un zid împotriva oamenilor care vor să ajungă în Europa”, a precizat Ponta, subliniind că „mii şi mii de oameni lipsiţi de speranţă încearcă să ajungă zilnic în Europa”.
„Este inacceptabil ca UE să spună că nu poate face nimic decât să-i respingă pe aceşti oameni”, a adăugat el.
Victor Ponta a mai spus că UE trebuie să aloce fonduri suplimentare şi să adopte politici pentru integrarea imigranţilor. „Trebuie să găsim politici prin care să-i integrăm pe cei mai mulţi dintre ei. Acesta este răspunsul ţării mele. Este singurul răspuns democratic”, a explicat el.
„Toate ţările europene îşi pot permite să primească imigranţi. Imigranţii aduc valoare adăugată societăţii. Lucrează din greu. Se adaptează foarte rapid. Aceasta este opinia mea şi este şi experienţa României”, a declarat el, subliniind că „politicienii extremişti şi populişti se folosesc de tema imigraţiei în lupta politică”, lucru „care este împotriva valorilor europene”.
El a recunoscut totodată că Marea Neagră a devenit o nouă rută pentru imigranţii care vor să ajungă în UE şi a făcut apel la înţelegere pentru „presiunea asupra Turciei”, care se confruntă cu două milioane de refugiaţi sirieni fugiţi de războiul din ţara lor.
„Trebuie să ne pregătim pentru noi valuri de imigranţi”, a mai atras atenţia Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta a început vineri o vizită oficială în statul Qatar, în cadrul unui turneu în Golf.
Europa se confruntă cu un val masiv de refugiaţi din ţările Africii şi Orientului Mijlociu, aceştia profitând de lipsa unei autorităţi statale în Libia pentru a încerca să ajungă din această ţară pe continentul european traversând Marea Mediterană, adesea la bordul unor ambarcaţiuni improvizate.
Anul trecut, 3.000 de refugiaţi au murit în timpul unor asemenea călătorii, iar pentru anul în curs această cifră a trecut de 1.600, numai într-un naufragiu din noaptea de 18 spre 19 aprilie înregistrându-se peste 800 de victime, catastrofă ce a determinat şi convocarea unui summit european.