Arabia Saudită ar fi folosit în Yemen bombe cu fragmentaţie produse în SUA – Human Rights Watch

Coaliţia condusă de Arabia Saudită, ce desfăşoară în Yemen raiduri aeriene împotriva rebelilor houthi sprijiniţi de Iran, a folosit în aceste operaţiuni bombe cu fragmentaţie produse în SUA, arme interzise prin convenţiile internaţionale, a anunţat duminică organizaţia non-guvernamentală Human Rights Watch (HRW), citată de AFP şi preluată de Agerpres.ro.
Economica.net - Dum, 03 mai 2015, 08:09
Arabia Saudită ar fi folosit în Yemen bombe cu fragmentaţie produse în SUA - Human Rights Watch

Mai multe fotografii, o înregistrare video şi alte elemente credibile obţinute de la jumătatea lunii aprilie indică faptul că muniţii cu fragmentaţie au fost folosite în ultimele săptămâni în timpul loviturilor aeriene executate de coaliţie în guvernoratul Saada, bastion al rebelilor houthi în nordul Yemenului, susţine HRW.

Această organizaţia afirmă că, în urma analizei unor imagini captate din satelit, respectivele bombe au căzut peste un platou cultivat, la doar circa 600 de metri de o zonă locuită.

Bombele cu fragmentaţie eliberează în aer submuniţii care se împrăştie pe o suprafaţă extinsă şi explodează la contactul cu solul. Dar uneori aceste submuniţii nu explodează şi rămân pe sol, devenind – la fel ca minele antipersonal – un pericol pentru civili. Acest tip de armament a fost interzis în anul 2008 printr-un tratat internaţional semnat de 116 state, dar SUA şi Arabia Saudită nu se numără printre semnatari.

Rebelii houhi, sprijiniţi de Iran şi fideli fostului preşedinte Ali Abdallah Saleh, se confruntă cu aşa-numitele ‘Comitete Populare’ care-l susţin pe preşedintele legitim Abd Rabbo Mansour Hadi, după cucerirea capitalei de către rebeli acesta fiind constrâns să se refugieze, mai întâi la Aden, iar apoi în Arabia Saudită, după ce şi această localitate a fost asediată.

Arabia Saudită a decis la 26 martie să intervină cu raiduri aeriene, alături de o coaliţie de nouă state musulmane, conflictul fiind văzut de mulţi analişti drept o confruntare între Iranul şiit şi Arabia Saudită sunnită.

În intervalul 19 martie – 27 aprilie, în urma confruntărilor armate din Yemen s-au înregistrat peste 1.200 de morţi şi 5.000 de răniţi, conform ultimului bilanţ provizoriu comunicat vineri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Totodată, ONU a avertizat că situaţia umanitară din această ţară a devenit critică.

Te-ar mai putea interesa și
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea activităţilor comerciale sau transferul către furnizori externi de......
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
Rezultate finale oficiale. După numărarea tuturor proceselor verbale din toate secţiile de votare, candidaţii Călin ...