Dobânzile la depozite şi credite au continuat să scadă în martie, atât la lei cât şi la valută

Băncile comerciale au redus, în martie, dobânzile la depozite şi credite, atât în lei, cât şi în euro, excepţie făcând dobânzile la depozitele noi în lei constituite de firme, care au crescut comparativ cu luna anterioară, reiese din datele publicate, luni, de Banca Naţională a României, transmite Agerpres.
Economica.net - lun, 04 mai 2015, 13:34
Dobânzile la depozite şi credite au continuat să scadă în martie, atât la lei cât şi la valută

Astfel, dobânzile la depozitele în monedă naţională, aflate în sold, au scăzut la o medie de 2,25% în martie, de la 2,36% luna anterioară şi de la 3,22% pe an în 2014. Pentru populaţie, băncile au acordat dobânzi de 2,53% pe an, în scădere de la 2,67% pe an în februarie şi de la 3,49% în aprilie 2014. Dobânzi ceva mai ridicate, de 2,55% pe an, au primit persoanele fizice care au constituit depozite pe perioade mai mici de doi ani, dar şi acestea sunt în scădere cu aproape un punct procentual faţă de anul trecut.

Pentru depozitele noi, băncile au acordat în martie, în medie, dobânzi de 2,33% pentru populaţie, în scădere cu un punct procentual faţă de anul anterior, iar pentru firme de 1,11% pe an, în creştere faţă de februarie, când media a fost de 1,03% pe an, dar în scădere cu peste un punct procentual, de la 2,38% în aprilie 2014.

La depozitele în euro aflate în sold, dobânzile au ajuns modice, de 1,44% pe an, în medie, pentru populaţie, şi de 0,9% pe an pentru firme. Dobânzi ceva mai ridicate au primit persoanele fizice pentru depozitele constituite pe perioade mai mari de doi ani, de 1,94%, dar şi acestea sunt în scădere de la 2,34% cu un an în urmă.

Depozitele noi în euro ale populaţiei au fost bonificate cu dobânzi de 1,34% pe an, în martie, în scădere de la 1,38% pe an în februarie şi de la 1,92% pe an în 2014cu un an în urmă. Pentru economiile noi în euro constituite pe perioade cuprinse între unu şi doi ani, băncile au acordat dobânzi de 1,7% pe an, în scădere de la 1,74% pe an cu o lună în urmă şi de la 2,22% pe an în aprilie 2014.

Pentru firme, dobânzile la economiile în euro au crescut uşor, însă de la niveluri foarte reduse, respectiv la 0,66% pe an, de la 0,64% pe an în februarie. Ceva mai mult au crescut dobânzile pentru depozitele în euro constituite de firme pe o perioadă cuprinsă între unu şi doi ani, la 1,09% pe an în martie, de la 0,68% pe an în februarie, dar rămân sub nivelul atins în urmă cu un an, de 1,81% pe an.

În privinţa creditelor, la lei, băncile au perceput dobânzi mai reduse, atât pentru populaţie, cât şi pentru firme. Astfel, împrumuturile noi pentru populaţie au fost acordate, în medie, cu dobânzi de 7,08% pe an, în martie, în scădere de la 8,01% pe an în februarie şi de la 8,68% pe an în 2014. Dobânda anuală efectivă pentru creditele de consum noi în lei a ajuns la 10,95% pe an, de la 11,73% pe an în aprilie 2014. Pentru locuinţe, DAE la astfel de împrumuturi a fost, în martie, de 4,27%, în scădere cu peste un punct procentual de la 5,57% pe an cu un an în urmă.

Pentru firme, dobânzile la lei au scăzut uşor, cu excepţia creditelor mai mici de un milion de lei, cu o dobândă fixă pe o perioadă cuprinsă între unu şi cinci ani, ale căror dobânzi au crescut cu aproape un punct procentual de la o lună la alta, de la 6,13% în februarie, la 7,31% pe an în martie. Totuşi, dobânzile rămân semnificativ mai mici faţă de acum un an, când depăşeau 10% pe an.

Băncile au crescut şi dobânzile pentru împrumuturile în lei nou acordate firmelor, pentru sume de peste un milion de lei cu dobânda fixă pe mai puţin de un an, la 4,33% pe an, în martie, de la 4,13% pe an în februarie. Însă, dobânda rămâne mai mică, pentru acest tip de credite, faţă de media din aprilie 2014, de 6,38% pe an.

Şi creditele noi în euro s-au ieftinit în aprilie, atât pentru populaţie, cât şi pentru firme. DAE pentru creditele de consum a scăzut la 6,11% pe an în martie, de la 7,415 pe an în februarie şi de la 7,1% pe an în aprilie 2015. Pentru locuinţe, DAE medie a fost de 5,23% pe an, în scădere de la 5,27% pe an cu o lună în urmă, şi de la 5,73% pe an în 2014.

Şi finanţările noi în euro pentru firme s-au ieftinit, în martie, până la o medie a dobânzilor de 4,05% pe an, de la 4,31% pe an în februarie şi de la 4,48% pe an în aprilie 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...