Pentru a stimula creşterea economiei zonei euro, BCE a anunţat că începând din luna martie va achiziţiona lunar obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, până în luna septembrie 2016.
Potrivit datelor comunicate luni, în luna aprilie 2015, BCE a achiziţionat obligaţiuni guvernamentale în valoare de 47,7 miliarde de euro, la care s-au adăugat obligaţiuni acoperite în valoare de 11,5 miliarde de euro şi titluri de valoare garantate cu active (ABS) în valoare de 1,16 miliarde de euro.
În urma achiziţiilor făcute în luna aprilie, BCE a ajuns să deţină un portofoliu de titluri de stat în valoare de 95,1 miliarde de euro (dintre care obligaţiuni germane în valoare de 22,2 miliarde de euro, 17,4 miliarde de euro de obligaţiuni franceze, 15,2 miliarde de euro titluri italiene şi 10,9 miliarde de euro sub formă de titluri spaniole). De asemenea, maturitatea medie a titlurilor a scăzut la 8,25 ani la finele lunii aprilie de la 8,56 ani la finele lunii martie.
Vicepreşedintele BCE, Vitor Constancio, a afirmat luni că instituţia nu are de gând să oprească prematur programul său de relaxare cantitativă demarat în luna martie, chiar dacă economia europeană şi-a revenit mai repede decât se anticipa. ‘Programul funcţionează bine. De ce ar trebui să ne gândim la oprirea lui atunci când inflaţia este negativă, iar estimările inflaţioniste sunt departe de obiectivul nostru pe termen mediu de aproape 2%?’, a spus Constancio.
La rândul său, preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat şi el că BCE intenţionează să implementeze în totalitate programul destinat achiziţionării de obligaţiuni până în luna septembrie 2016.