Un număr de 2.133 de angajaţi, dintr-un total de 18.424, vor fi disponibilizaţi, începând cu 1 iunie şi până la sfârşitul anului, de la Complexul Energetic Oltenia. Aceştia vor primi plăţi compensatorii de 12,6 milioane de lei, potrivit unei Hotărâri adoptată de Guvern dată ieri, 7 mai. Plăţile se vor face, toate, în acest an. Pe medie, fiecare miner va primi circa 6.000 de lei, echivalentul a două salarii medii nete. Concedierile vor urma şi în anii următori. Până în 2018, 3.000 de salariaţi ai CEO trebuie daţi afară.
„Se aprobă alocarea sumei de 12.602 mii lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2015 pentru plata venitului lunar de completare pentru persoanele disponibilizate de la Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A., în baza Planului de disponibilizare ca urmare a restructurării, reorganizării şi eficientizării Societăţii Complexul Energetic Oltenia S.A., întocmit de către conducerea acestei societăţi”, se arată în textul Hotărârii.
Printre motivele concedierii colective, se numără scăderea generală a consumului de energie din România, care a condus la vânzări mai mici ale CEO, scăderea preţului energiei până la un nivel nesustenabil pentru termoncentralele din Oltenia, supradimensioarea schemei de personal şi creşterea de preţ a certificatelor de emisie de gaze de seră pe care Complexul trebuie să le achiziţioneze pentru a i se permite funcţionarea.
„Disponibilizarea celor 2.133 de salariaţi se va realiza într-o singura etapă. Influenţa asupra bugetului asigurărilor pentru şomaj a venitului de completare, aferent salariaţilor propuşi pentru disponibilizare, este de aproximativ 48.162 mii lei, din care 12.600 mii lei în anul 2015”, se precizează în Nota de Fundamentare a Hotărârii.
Complexul Energetic Oltenia traversează o criză fără precedent caracterizată prin scăderea vânzărilor, închiderea pe perioade îndelungate a unor grupuri termo, din lipsă de comenzi şi acuzaţi de natură penală pentru vânzarea de cărbune în Serbia prin intermediul unei firmei de apartament, la preţuri sub costul de producţie.
CEO este cel mai mare complex termo din ţară, cu o capacitate de 4.000 de MW. Termocentralele din Oltenia pot asigura circa 30% din consumul naţional de energie.