În România erau inregistrate 725 de companii poloneze până în martie anul trecut, acestea având un capital direct investit de 231,2 milioane de euro, potrivit datelor Registrului Comerţului. Datele statistice sugerează că numărul de firme cu capital polonez care deschid afaceri pe piaţa locală tinde să crească de la an la an, ca de altfel şi sumele investite. Potrivit statisticilor băncii centrale poloneze, soldul investiţiilor poloneze în România a scăzut de la 572 milioane de euro în 2012 la 564 milioane euro în 2013, anul celor mai recente date, în timp ce soldul investiţiilor româneşti în Polonia s-a redus de la 22,7 milioane de euro la -43,6 milioane de euro. Polonia se situează pe locul 22 în clasamentul investitorilor străini pe piaţa locală, cu 0,67% din totalul investiţiilor străine anul trecut – faţă de poziţia 25 la începutul anului 2013.
Companiile cu capital polonez sunt implicate mai ales în industriile chimică, alimentară, a materialelor de construcţii, în producţia de ambalaje metalice uşoare, în transport, turism, activităţi comerciale şi în industria financiară, potrivit Ministerului de Externe.
Sub ghidajul lui Ciech Chemical, Uzinele Sodice Govora au ajuns la pierderi zero după un plan drastic de restructurare în care au fost eliminate aproape 300 de locuri de muncă în decurs de un an. Proprietarii Uzinelor Govora au investit anul trecut 10 milioane de euro într-un calcinator, care va mări capacitatea de producţie de la 430.000 tone la 500.000 tone de sodă calcinată anual.
Ciech intenţionează, de asemenea, să majoreze capitalul Uzinelor şi caută clienţi în Africa şi India. Compania românească a fost privatizată în 2002 şi cumpărată de omul de afaceri Marius Cristescu, proprietarul grupului Bega, care a vândut patru ani mai târziu către Ciech.
Can-Pack România, singura fabrică din Bucureşti în care se produc ambalaje pentru bere şi suc, a încheiat anul trecut cu afaceri de peste 315 mil. lei (71 de milioane de euro) după ce a vândut 850 de milioane de doze metalice. Exporturile au contribuit cu 50% la cifra de afaceri.
Tymbrak, cel mai mare producător de nectaruri din România, estimează pentru acest an o creştere de aproximativ 10% a cifrei de afaceri.
Mai multe pe ZF.RO