Preşedintele columbian stopează distrugerea plantaţiilor de coca

Preşedintele columbian, Juan Manuel Santos, a ordonat sâmbătă suspendarea fumigaţiei aeriene a plantaţiilor de droguri, din cauza alertei lansate în legătură cu riscurile sanitare ale erbicidului folosit, scrie AFP.
Economica.net - Dum, 10 mai 2015, 06:37
Preşedintele columbian stopează distrugerea plantaţiilor de coca

„Voi cere funcţionarilor guvernamentali care fac parte din Consiliul naţional pentru stupefiante (CNE) să suspende, cu prilejul viitoarei lor reuniuni (vineri, 15 mai), folosirea glifosatului în stropirea culturilor ilegale”, a anunţat şeful statului.

Juan Manuel Santos a explicat că a luat această decizie după recomandarea emisă în urmă cu două săptămâni de Ministerul Sănătăţii, care s-a pronunţat în favoarea unui moratoriu.

O recomandare ce a urmat anunţul făcut în martie Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) care a clasat erbicidul ca „probabil cancerigen”. Glifosatul este prezent mai ales în Roundup, comercializat de Monsanto.

„Recomandările şi studiile ajunse la Ministerul Sănătăţii arată clar că da, există acest risc”, a recunoscut preşedintele de dreapta al Columbiei.

CNE, din care fac parte mai mulţi miniştri, trebuie să definitiveze, înainte de 1 octombrie, o nouă foaie de parcurs contra culturilor ilegale, în locul stropirii cu glifosat.

Multă vreme primul producător mondial de cocaină împreună cu Peru, care a depăşit-o recent, Columbia recurge de câteva decenii la stropirea aeriană a câmpurilor de coca, plantă care serveşte la fabricarea acestui drog, în cadrul unui plan de luptă antidrog finanţat de Statele Unite.

Fumigaţiile s-au concentrat în special în sudul ţării, bastion al gherilei Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), acuzată de autorităţi că se finanţează prin intermediul traficului de droguri. Recent, însăşi FARC a cerut încetarea fumigaţiilor.

Acest dosar ar putea, totuşi, să ia o întorsătură diplomatică, iritând Statele Unite, care au furnizat avioane şi piloţi pentru fumigaţii şi nu văd cu un ochi bun încetarea acestei operaţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenţei a câştigat procesul cu Roche România
Consiliul Concurenţei a câştigat procesul cu Roche România
Consiliul Concurenţei a câştigat procesul cu Roche România, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie confirmând definitiv încălcarea Legii Concurenţei de către compania farmaceutică, care a......
Ciolacu: Relaţia dintre România şi Spania a atins un adevărat nivel de excelenţă, reflectat într-un Parteneriat Strategic robust
Ciolacu: Relaţia dintre România şi Spania a atins un adevărat nivel de excelenţă, reflectat într-un Parteneriat Strategic ...
Relaţia dintre România şi Spania a atins în ultimii ani un adevărat nivel de excelenţă, reflectat într-un Parteneriat ...
CE: Până la finalul anului vor fi plătite peste 300 de miliarde euro din fondurile din Mecanismul de redresare
CE: Până la finalul anului vor fi plătite peste 300 de miliarde euro din fondurile din Mecanismul de redresare
Punerea în aplicare a Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR), elementul central al instrumentului de redresare ...
CFR Călători suplimentează trenurile către Iași, pentru Sfânta Parascheva
CFR Călători suplimentează trenurile către Iași, pentru Sfânta Parascheva
CFR Călători anunță că, în perioada 11 – 15/16 octombrie 2024, pentru pasagerii care doresc să călătorească spre/dinspre ...