Oameni de ştiinţă de la Centrul de Control şi Cercetare a Tutunului din cadrul Universităţii din Bristol sugerează de asemenea în studiul lor că marcajele de volum de pe pahare îi încurajează pe oameni să bea mai lent, relatează sâmbătă Huffington Post.
‘Cercetările noastre sugerează că mici modificări, cum ar fi forma paharului şi marcajele de volum, îi pot ajuta pe oameni să emită judecăţi mai precise cu privire la cantitatea de băutură consumată şi sperăm că aceştia vor folosi aceste informaţii pentru a bea într-un ritm mai lent’, a subliniat dr. Angela Attwood, participantă la studiu, într-o declaraţie scrisă.
În cadrul cercetării, 80 de bărbaţi şi 80 de femei, fără istoric de probleme cu alcoolul, au fost împărţiţi în două grupuri. Membrii unui grup au primit bere în pahare curbate cu marcaje de un sfert, o jumătate şi trei sferturi. Celălalt grup a primit bere în pahare curbate fără marcaje.
Când au verificat cât de repede au consumat berea oamenii din cele două grupuri, cercetătorii au constatat că cei din grupul care a primit pahare marcate şi-au terminat berea în aproximativ 10,3 minute, comparativ cu 9,1 minute pentru persoanele cu pahare nemarcate.
Pentru a-şi testa ideile în lumea reală, cercetătorii au monitorizat trei baruri, urmărind câtă bere s-a vândut în patru weekenduri, când au fost folosite tipuri diferite de pahare.
Când s-au folosit pahare cu pereţi drepţi în locul celor curbate, vânzările au fost mai mici, ceea ce a indicat un consum mai mic de alcool, potrivit cercetătorilor.
Având în vedere numărul mic de baruri şi durata scurtă a testelor, cercetătorii au considerat concluziile lor preliminare, dar totuşi valoroase. ‘Acum ştim că este posibil să efectuăm acest tip de cercetare în situaţii din lumea reală şi acest lucru va avea implicaţii pentru cercetarea viitoare’, a declarat unul din cercetători.
Rezultatele studiului au fost prezentate la Liverpool, la 6 mai, la conferinţa anuală a British Psychological Society.