Protest la termocentralele Mintia şi Paroşeni

Circa 350 de energeticieni de la termocentralele Mintia şi Paroşeni, parte a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), vor protesta marţi, la Deva, nemulţumiţi de situaţia financiară şi de lipsa investiţiilor cu care se confruntă această companie.
Economica.net - lun, 11 mai 2015, 10:41
Protest la termocentralele Mintia şi Paroşeni

‘Vom organiza un miting de protest în faţa sediului Prefecturii Hunedoara prin care dorim să atragem atenţia situaţiei economice a Complexului Energetic Hunedoara. Suntem mai mult decât îngrijoraţi de starea în care se află complexul – nu există lichidităţi, iar datoriile cresc’, a declarat luni, pentru scrie Agerpres, preşedintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale (SLIE) Deva, Ionel Ticula.

Potrivit liderului sindical, CEH se va confrunta cu probleme pentru că nu au fost efectuate investiţii în retehnologizarea grupului energetic 4 de la termocentrala Mintia şi nici în instalaţiile de desulfurare pentru protecţia mediului la grupurile energetice 3 şi 4.

De asemenea, CEH nu a primit încă ajutorul de stat în valoare de 37,7 milioane euro, necesar pentru cumpărarea certificatelor de emisii de carbon, astfel că societatea va trebui să plătească penalităţi de la Uniunea Europeană în valoare de 120 milioane euro.

În opinia preşedintelui SLIE Deva, divizarea CEH într-o secţie de termocentrale şi una pentru exploatările de cărbune din Valea Jiului ar putea reprezenta o soluţie pentru ca societatea să-şi mai poată continua activitatea, în condiţiile în care termocentralele ar beneficia de ajutor de stat pentru modernizare.

‘Singura modalitate de acordare a ajutorului de stat va putea pune în aplicare după divizarea societăţii. Termocentralele vor primi ajutor de stat, în timp ce minele de cărbune vor putea intra pe programul de subvenţii de la Uniunea Europeană’, a afirmat liderul sindical.

Soluţia divizării este contestată însă de Sindicatul ‘Muntele’, de la CEH, preşedintele acestuia, Petre Nica, apreciind în mai multe rânduri că o separare a termocentralelor de exploatările de huilă va duce la falimentul companiei şi la închiderea minelor de cărbune din Valea Jiului.

Mitingul de protest anunţat de energeticieni va începe marţi, de la ora 15,30, protestatarii urmând să remită prefectului judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu, un document cu principalele revendicări.

În prezent, CEH este format din termocentralele Mintia şi Paroşeni, împreună cu minele de huilă Lupeni, Livezeni, Lonea şi Vulcan. Complexul numără circa 6.500 de angajaţi, dintre care 4.000 lucrează în minele de cărbune din Valea Jiului.

Te-ar mai putea interesa și
TeraPlast cumpără activele pentru producția de țevi din PVC și polietilenă ale companiei ungare Wavin
TeraPlast cumpără activele pentru producția de țevi din PVC și polietilenă ale companiei ungare Wavin
Grupul TeraPlast a anunțat achiziția activelor pentru productia de tevi din PVC si PE, detinute de Wavin Ungaria (business-ul de Constructii si Infrastructura al Orbia)....
Șase state din Europa Centrală și de Est, printre care și România, creștere majoră a înmatriculărilor de mașini diesel – analiză
Șase state din Europa Centrală și de Est, printre care și România, creștere majoră a înmatriculărilor de mașini ...
Deși numărul de mașini noi cu motoare diesel scade în Europa, șase state din zona Central-Estică continentului au raportat ...
Procurorii olandezi au renunţat la acuzaţiile care îi vizau pe foştii directori de la ING şi ABN Amro
Procurorii olandezi au renunţat la acuzaţiile care îi vizau pe foştii directori de la ING şi ABN Amro
Procuratura din Ţările de Jos a anunţat miercuri că nu îi va trimite în judecată pe foştii directori generali ai ...
Marea Britanie va debloca 225 de milioane de lire pentru echipamente militare pentru Ucraina
Marea Britanie va debloca 225 de milioane de lire pentru echipamente militare pentru Ucraina
Regatul Unit va debloca 225 de milioane de lire sterline (273 de milioane de euro) pentru echipamente militare pentru Ucraina, ...