Furnizorul francez de gaze GDF Suez Energy Romania schimbă, din această lună, modelul de factură pe care îl primeşti lunar acasă. Astfel, la prima regularizare furnizorul îţi va prezenta scris, pe lângă suma pe care o ai de plătit pe lunile în care s-a făcut regularizarea şi sumele pe care le vei avea de plătit pe parcursul lunii curente şi al următoarelor două luni, pe bază de estimări de consum. Pentru ca, susţine compania, oamenii să-şi poată gestiona mai eficient cheltuielile.
„Vor fi detaliate sumele ce urmează a fi plătite pe parcursul următoarelor trei luni şi care vor fi însoţite de trei anexe deunumite F3 de plată ESTIMARE II, F2 de plată ESTIMARE I, F1 de plată REGULARIZARE. Prin această modalitate de facturare, aveţi posibilitatea de a cunoaşte în avans valorile de plată pentru următoarele două luni, ulterioare perioadei de regularizare”, spune GDF Suez.
Nu înseamnă că, dacă furnizorul îţi indică sumele pe care le ai de plată pentru următoarele două luni, exact asta va trebui să şi plăteşti. Compania deţine profiluri de consum pentru fiecare tip de client, care presupun şi estimări de consum pentru fiecare lună a anului. Pe baza acestor estimări se trimit sumele care ar trebui plătite. Depinde doar de Dumneavostră însă, dacă veţi ajunge la acel consum, îl veţi depăşi sau veţi fi sub el.
Cum arată noul model de factură
Noul mod de prezentare a facturii va conţine:
– regularizarea consumului de gaze naturale pentru perioada anterioară
– consumul estimat pentru următoarele două luni, pe baza estimărilor stabilite prin contractul de furnizare , pe baza solicitărilor comunciate de dumneavostră sau ţinând const de istoricul de consum, regăsite în F3 de plată
GDF Suez Energy Romania este cel mai mare furnizor de gaz din România, cu afaceri de 1 miliard de euro anual. Deserveşte clienţii casnici, circa 1,4 milioane, din jumătatea de sud a ţării. Restul ţării este acoperit de nemţii de la E.ON.
De la 1 aprilie, preul final al gazului diferă foarte mult între jumătatea de sud şi cea de nord a României. Astfel dacă, pe medie, la clienţii GDF Suez MWh de gaz costă circa 102 lei, la E.ON acelaşi MWh costă 118 lei. Diferenţierea de preţ s-a făcut prin ordin ANRE, care a considerat că francezii au recuperat costurile legate de achizițiile de gaze din perioada 2011 – 2013, deci se impune o sc[dere de tarife, în timp ce E.ON încă are bani de recuperat.