Cu 338 de voturi pentru şi 88 împotrivă, camera inferioară a Congresului SUA a votat un proiect de lege denumit Freedom Act, care mai trebuie să fie examinat de Senat până la sfârşitul lunii mai. Această reformă, care se bucură de sprijinul preşedintelui Barack Obama, eşuase anul trecut în Congres, scrie Agerpres.
Legea ar modifica un articol controversat din Patriot Act, adoptat după atentatele din 11 septembrie 2001, şi care ar urma să expire la 1 iunie. Textul documentului interzice în mod explicit colectarea masivă şi sistematică de date ale americanilor, inclusiv telefonice de către NSA.
Un tribunal federal a declarat ilegal săptămâna trecută programul de metadate telefonice al NSA, dat în vileag în iunie 2013 prin intermediul unor documente transmise presei de către Edward Snowden, dar judecătorii au lăsat la latitudinea Congresului sarcina unei reforme în acest sens.
‘Votul de astăzi este o victorie majoră pentru reforma supravegherii şi un reproş major pentru cei care doresc sa reautorizeze Patriot Act fără schimbare’, a salutat lidera organizaţiei neguvernamentale Centrul pentru Democraţie şi Tehnologie, Nuala O’Connor.
Camera ‘a recalibrat abordarea noastră în ceea ce priveşte continuarea apărării Americii, protejând în acelaşi timp libertăţile civice’, a declarat liderul majorităţii din Camera Reprezentanţilor, republicanul Kevin McCarthy.
Dezbaterile se anunţă mai aprinse în Senat, unde liderul majorităţii republicane doreşte să reînnoiască articolul controversat din Patriot Act până în 2020, opunându-se unei coaliţii de aleşi din ambele tabere şi asociaţiilor care apără libertăţile individuale.