Viceprimarul Bucureştiului: Capitala a pierdut 200 de milioane din cauza modului de vânzare a obligaţiunilor PMB

Viceprimarul Capitalei Cornel Pieptea susţine că bugetul Capitalei va fi văduvit de 200 de milioane de lei, având în vedere modul de gestionare a procesului de emisiune şi vânzare a obligaţiunilor Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB).
Economica.net - joi, 14 mai 2015, 11:46
Viceprimarul Bucureştiului: Capitala a pierdut 200 de milioane din cauza modului de vânzare a obligaţiunilor PMB

‘Sorin Oprescu a pierdut pe mâna lui peste 200 de milioane de lei din banii bucureştenilor. Bugetul Bucureştiului va fi văduvit de această sumă importantă, deoarece Oprescu a gestionat prost procesul de emisiune şi vânzare a obligaţiunilor Primăriei Municipiului Bucureşti. Într-un show mediatic marca Sorin Oprescu, acesta s-a lăudat cu cea mai bună dobândă obţinută la emisiunea de obligaţiuni, cu o medie de 3,9%, felicitându-se personal pentru modul în care el are grijă de banii bucureştenilor’, a declarat Pieptea, joi, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, cifrele şi documentele îl contrazic flagrant pe edilul Oprescu, scrie Agerpres.

‘Bucureştenii trebuie să ştie că Sorin Oprescu a făcut un credit cu buletinul din banii lor, iar ei trebuie să plătească dobânzi mai mari faţă de locuitorii din Bacău şi Timişoara, care pentru credite cu maturitatea de zece ani plătesc o dobândă de 3%, în timp ce locuitorii Bucureştiului pentru maturitatea de 10 ani vor achita o dobândă de 5,1%’, a mai declarat viceprimarul Capitalei.

El a afirmat că printre motivele pentru care bucureştenii au ajuns să se împrumute scump faţă de celelalte localităţi din ţară este faptul că Oprescu nu a apelat la serviciile unui consultant financiar, care să apere exclusiv interesele Municipalităţii.

‘Oprescu a ales o procedură în baza căreia a fost sfătuit pe tot parcursul procesului de intermediarul tranzacţiei, care asigură atât interesele vânzătorului, ale Primăriei Municipiului Bucureşti, cât şi pe cele ale cumpărătorilor, el fiind unul dintre potenţialii cumpărători. Interesul intermediarului a fost să se vândă întreaga emisiune de obligaţiuni, indiferent de costuri, mai ales că ele sunt plătite din bani publici, din banii bucureştenilor. Împrumutul a fost obţinut fără ca Primăria să ofere vreo garanţie, un soi de credit cu buletinul, în care bineînţeles dobânda este mai mare, deoarece lipsesc garanţiile’, a spus Pieptea.

El este de părere că Oprescu trebuie să răspundă la mai multe întrebări.

‘Prima ar fi aceea privind retragerea Nomura International din asocierea care a câştigat intermedierea împrumutului. (…) De asemenea, Sorin Oprescu trebuie să spună public de ce a restricţionat accesul micilor investitori la obligaţiunile emise de Primăria Municipiului Bucureşti’, a mai spus Pieptea.

Potrivit acestuia, Oprescu trebuie să explice de ce a ales să se împrumute cu doar o zi înainte ca BNR să ia o decizie de reducere a rezervelor minime obligatorii în lei de la 10% la 8%.

Municipiul Bucureşti a lansat obligaţiuni de 2,2 miliarde lei, la o dobândă medie de 3,98% în lei, fiind cea mai bună dobândă obţinută de o municipalitate din România, bugetul Primăriei economisind astfel circa 4 milioane lei anual, declara pe 5 mai primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, la Bursa de Valori Bucureşti.

‘Capitala României s-a împrumutat în monedă naţională, fără să-şi mai asume riscul valutar. Concret, în termenii de specialitate, credem că a fost cea mai mare ofertă de obligaţiuni municipale din România, respectiv 2,2 miliarde lei. Dobânda medie obţinută de municipalitate este 3,98%, în lei, ceea ce înseamnă o economie la bugetul primăriei Capitalei de 4 milioane lei anual. Ne-am atins un obiectiv strategic: am eliminat riscul valutar. Netezirea vârfului de refinanţare face să nu mai avem niciodată un vârf de refinanţare atât de mare’, preciza Oprescu.

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul de muncă vor face obiectul unor exigenţe stricte în ceea ce priveşte......
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...