A doua zi după scurgerea înregistrată în apropierea oraşului Santa Barbara (nord-vest de Los Angeles), datele furnizate de elicoptere au arătat că pelicula poluantă se întindea pe 14 kilometri de-a lungul coastei la Oceanul Pacific, a anunţat Jennifer Williams, purtător de cuvânt al pazei de coastă.
Guvernatorul Californiei, Edmund Brown, a declarat stare de urgenţă în zona turistică Santa Barbara, pentru a putea trimite rapid echipe specializate în curăţare, scrie Agerpres.
Câteva grupuri de ecologişti sunt îngrijorate de eventualele consecinţe pe termen lung ale acestei mici maree negre. Potrivit celor mai recente estimări ale autorităţilor, cantitatea de petrol scursă ar fi de circa 400.000 de litri, din care 80.000 deversaţi în ocean. Scurgerea a fost depistată marţi la o conductă exploatată de Plains All American Pipeline, care a întrerupt aprovizionarea cu petrol imediat după descoperirea accidentului, arată compania. După ce a fost detectată cauza scurgerii, ‘nu mai există petrol care să intre în ocean’, a adăugat firma, spunând că regretă poluarea şi face ‘tot posibilul pentru limitarea impactului asupra mediului’.
Pe plajele din jurul oraşului Santa Barbara vin de obicei mii de turişti cu ocazia weekend-ului prelungit de Memorial Day (Ziua Eroilor, 25 mai în acest an), însă, din cauza acestui accident, ei vor alege probabil alte destinaţii.
Membri ai unor grupuri de apărare a mediului au afirmat că s-au comis erori în acest caz. ‘Rămân numeroase întrebări, de exemplu de ce nu există sistem de oprire automată la această conductă relativ nouă şi de ce primele măsuri nu au fost mai eficiente în oprirea scurgerii’, a declarat Owen Bailey, director al grupului Environmental Defense Center (EDC). ‘Regiunea adăposteşte o faună extrem de bogată, printre care câteva specii de balene în pericol, iar această latură este emblematică şi atrage oameni din toată lumea’, a adăugat el.
Conducta cu diametrul de 60 de centimetri este în funcţiune din 1987. Ea transportă petrol din puţurile de extracţie spre diferite locuri de depozitare din sudul Californiei şi are un debit de peste 190.000 de litri pe oră.
Oraşul Santa Barbara a fost în 1969 teatrul a ceea ce a fost până atunci cea mai mare maree neagră din istoria Statelor Unite, când câteva milioane de litri de petrol s-au împrăştiat în ocean după explozia unei platforme petroliere, aminteşte AFP.