Banca Rusiei a cumpărat încă 200 de milioane de dolari pentru refacerea rezervelor valutare

Banca Centrală a Rusiei a continuat să intervină pe piaţa valutară, săptămâna trecută achiziţionând încă 200 milioane de dolari pentru a reface rezervele valutare, după ce în ultimele luni a cheltuit miliarde de dolari pentru a susţine rubla, transmite Market Watch.
Economica.net - lun, 25 mai 2015, 09:35
Banca Rusiei a cumpărat încă 200 de milioane de dolari pentru refacerea rezervelor valutare

Instituţia a anunţat că va achiziţiona zilnic între 100 şi 200 milioane de dolari şi ar putea creşte în viitor nivelul intervenţiilor pe piaţa valutară.

De la mijlocul lunii mai, Banca Rusiei a cumpărat 1,38 miliarde de dolari.

Rezervele internaţionale au urcat cu 3,8 miliarde de dolari, la 362,3 miliarde de dolari, în săptămâna care s-a încheiat la 15 mai, au anunţat autorităţile de la Moscova. În urmă cu un an nivelul rezervelor se situa la 466,8 miliarde de dolari.

Luna trecută, Banca Rusiei a decis să reducă dobânda de politică monetară la 12,5% de la 14%, în ideea de a ajuta o economie în recesiune pe fondul stabilizării inflaţiei.

Aceasta este a treia reducere a dobânzii de referinţă din 2015, după ce în luna decembrie 2014 instituţia a decis să majoreze dobânda de la 10,5% la 17% pentru a apăra o rublă care înregistra atunci o depreciere accelerată.

În primul trimestru din 2015, economia rusă a înregistrat primul declin din ultimii aproape şase ani, pe fondul scăderii preţului la ţiţei, al sancţiunilor occidentale şi al deprecierii rublei.

În primele trei luni din 2015, PIB-ul Rusiei s-a contractat cu 1,9%, comparativ cu primul trimestru al anului trecut, după un avans de 0,4% în perioada octombrie – decembrie 2014, conform datelor preliminare publicate recent de Biroul de Statistică. Analiştii se aşteptau la o scădere de 2,6%, în timp ce Ministerul Economiei estima un declin de 2,2%.

În decembrie, moneda Rusiei s-a depreciat la un nivel record, tranzacţionându-se la 80 de ruble pentru un dolar, dar de atunci s-a redresat şi, săptămâna trecută, se tranzacţiona la 50,024 ruble pentru un dolar. Preţurile de consum au urcat cu 16,4% în aprilie, după ce au accelerat la 16,9% în martie.

Analiştii avertizează că dificultăţile cu care se confruntă economia rusă vor forţa câteva bănci să solicite ajutorul statului pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...