‘Eforturile noastre, inclusiv de marketing, sunt pentru a aduce un investitor strategic. Astra de fapt este o companie bună, are forţă de vânzări, de distribuţie, o paletă de produse, profesionişti, are sisteme. Un investitor strategic ar restructura şi ar repune societatea pe linia de dezvoltare. (…) Suntem în discuţie cu câţiva investitori strategici, ne implicăm şi noi la nivelul autorităţii. Vom şti dacă vreunul este realmente interesat şi structura tranzacţiei, probabil, în luna iulie’, a menţionat Mişu Negriţoiu.
Întrebat dacă Astra Asigurări ar putea fi preluată de stat, Mişu Negriţoiu a spus că ‘nici nu ar putea, nu s-a discutat vreodată’, subliniind că nici nu crede că ar fi cea mai bună soluţie.
‘Guvernul a aprobat ieri (n.r.miercuri) proiectul legii rezoluţiei care ne-ar fi dat nouă posibilitatea să spargem societatea, să vindem activele mai sănătoase, să transferăm eventual la autoritatea de rezoluţie o parte din activele sau din pasivele societăţii. Deci am fi avut o contribuţie directă şi am fi putut să organizăm procesul mai lin. Legea nu este decât în proiect ea este trimisă la Parlament în regim de urgenţă, s-ar putea să o avem în luna iulie, s-ar putea să nu o avem. Aceasta ar fi o opţiune de mijloc între majorarea capitalului social care este varianta cea mai bună şi varianta cea mai rea, care ar însemna lichidarea’, a mai spus preşedintele ASF.
Acesta a subliniat că Astra Asigurări ar putea fi preluată de Fondul de Garantare a Asiguraţilor sau de către instituţia de rezoluţie, dacă aceasta va exista.
‘Dacă niciuna dintre aceste variante nu funcţionează, varianta de avarie ar fi preluarea obligaţiilor de răscumpărare de către Fondul de Garantare, de la Astra’, a mai spus preşedintele ASF.
Potrivit sursei citate, ASF va cunoaşte la finalul lunii iunie, după analiza bilanţului, care este necesarul de capital al Astra având în vedere şi cerinţele Solvency II, necesarul estimat fiind de încă 800 milioane lei.
ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială a societăţii Astra în februarie 2014, numind firma de consultanţă KPMG Advisory în calitate de administrator special.
Planul de redresare al Astra întocmit de KPMG Advisory SRL în calitate de Administrator Special a fost aprobat de ASF, pe 7 aprilie 2014, şi prevedea ca măsură principală pentru restabilirea indicatorilor de prudenţialitate majorarea capitalului social cu o sumă de până la 490 milioane lei pe o perioadă estimată iniţial la aproximativ un an.