‘Borsa Istanbul este un element central al ambiţiei Turciei de a deveni un centru financiar în regiune. În calitate de acţionar la Borsa Istanbul îi vom spijini eforturile de a deveni o bursă importantă în termeni de număr de companii listate şi capitalizarea de piaţă’, a declarat prim vice-preşedintele BERD, Philip Bennett.
Bursa de Valori de la Istanbul estimează că al doilea trimestru al anului următor este unul adecvat pentru organizarea unei Oferte Publice Iniţiale. ‘Alte parteneriate strategice ar putea avea loc în perioada următoare atâta timp cât nu împiedică oferta publică. Nu vom intra în niciun acord care ar putea să afecteze procedura de ofertă publică’, a declarat, la rândul său, preşedintele Borsa Istanbul, Tuncay Dinc.
În primăvara lui 2013, Turcia a inaugurat noua bursă de la Istanbul, rezultată din fuziunea Istanbul Stock Exchange şi Istanbul Gold Exchange, un pas important în strategia autorităţilor turce de a crea un mare centru financiar regional, scrie Agerpres.
În România, BERD a preluat o participaţie de 4,99% la Bursa de Valori Bucureşti şi a investit la ofertele publice iniţiale derulate de Romgaz şi Electrica, în cadrul eforturilor sale destinate dezvoltării pieţei de capital din România. În plus, BERD colaborează cu autorităţile pentru a oferi consiliere şi sprijin pentru reforme şi încurajează companiile româneşti să acceseze pieţele locale de capital.
BERD, deţinut de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi ţări precum Turcia. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ şapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România.