,,Preţul mediu al unui charter era, la sfârşitul lunii aprilie 2015, de 604 euro de persoană pentru şapte zile, comparativ cu 628 euro în 2014 şi 590 euro în aprilie 2013. În România, majoritatea turiştilor aleargă după chilipiruri. La finalul vacanţei, clientul care vânează chilipirul nu este mereu mulţumit, face reclamaţii, iar agenţia iese în pierdere. De altfel, românul este un turist atipic comparativ cu cei din ţările occidentale. La nivelul ANAT am demarat o campanie de luptă împotriva ofertelor înşelătoare şi am cerut agenţiilor să afişeze preţul total al serviciului turistic, cu toate taxele incluse. E greu să crezi că poţi avea o vacanţă la un euro, de exemplu’, a mai spus Dan Goicea.
Primele trei destinaţii de vacanţă ale românilor rămân, şi în 2015, Grecia, Turcia şi Spania.
,,Introducerea unei destinaţii noi de charter se face, de obicei, la doi ani. În primul an se testează piaţa, încerci să obişnuieşti clientul cu ceea ce aduci nou. De obicei, gradul de încărcare este de 70-80% în primul an. Pentru 2015, Iordania, destinaţia introdusă de Cocktai Holidais, vine să completeze oferta de Egipt şi Dubai, pentru românii care vor să îşi petreacă anotimpul rece într-o destinaţie însorită, sigură şi plină de vestigii istorice. Cred că pentru 2015 vom putea duce în vacanţă în Iordania peste 1.300 de români’, apreciază Dan Goicea.
Siguranţa călătorului, calitatea serviciilor primare şi a celor de distracţii, dar şi preţul mediu cheltuit pentru un pachet turistic în cursul anului precedent sunt principalele criterii care stau la baza operării unei noi destinaţii.