Din Bulgaria vin cele mai multe reclamaţii împotriva firmelor româneşti. Noi ne plângem de comercianţii unguri

Numărul reclamaţiilor primite de la consumatorii bulgari cu privire la comercianţi din România sunt în creştere în prima parte a anului, Bulgaria fiind ţara de unde vin cele mai multe reclamaţii împotriva firmelor româneşti, a declarat, miercuri, pentru scrie Agerpres, directorul Centrului European al Consumatorilor (ECC) România, Irina Chiriţoiu.
Economica.net - mie, 03 iun. 2015, 11:26
Din Bulgaria vin cele mai multe reclamaţii împotriva firmelor româneşti. Noi ne plângem de comercianţii unguri

‘Cele mai multe reclamaţii împotriva unor comercianţi români vin de la consumatori din Bulgaria. În prima parte a anului, numărul acestora este în uşoară creştere. De asemenea, comercianţii din Ungaria se menţin în topul acelora de care se plâng consumatorii români. Aici, pe locul doi, în prima parte a anului avem companiile din Germania, faţă de anul trecut când pe locul secund se aflau cele din Italia’, a spus Irina Chiriţoiu.

În perioada de la înfiinţare, în anul 2008, până în 2014, Centrul European al Consumatorilor din România (ECC România) a primit în jur de 4.000 de solicitări de informare de la consumatorii români şi s-a implicat în soluţionarea pe cale amiabilă a peste 1500 de reclamaţii transfrontaliere.

Cea mai mare parte a reclamaţiilor primite de la consumatorii români au avut ca subiect probleme din domeniile: transport (59,4% – anulări şi întârzieri ale zborurilor, pierderea bagajelor, probleme la închirierea maşinilor), recreere şi cultură (11,1% – garanţii pentru produse electronice – tv, laptop, camere foto, probleme cu bilete la concerte, software, aplicaţii), restaurate, hoteluri şi servicii de cazare (7%), îmbrăcăminte şi încălţăminte (6,4%) şi electrocasnice (3,9%).

Consumatorii români au avut cele mai multe probleme cu profesionişti din: Ungaria (21,6%), Italia (13,9%), Germania (12,6%), Marea Britanie (10,6%) şi Franţa (6,9%). În schimb, ECC România a primit reclamaţii împotriva unor comercianţi români, prin intermediul celorlalte Centre, de la consumatori din alte state membre ale UE: Bulgaria (16,2%), Spania (12,9%), Franţa (10,6%), Italia (10,4%) şi Belgia (7,7%).

În data de 3 iunie 2015, Centrul European al Consumatorilor din România – ECC România va sărbători, ca parte a unui efort coordonat al tuturor celor 30 de Centre din ECC-Net, cei 10 ani de existenţă şi activitate ai ECC-Net, alături de consumatorii români prezenţi în cadrul Aeroportului Internaţional Henri Coandă din Bucureşti.

Anul 2015 marchează 10 ani de la constituirea Reţelei Centrelor Europene ale Consumatorilor – ECC-Net, care funcţionează în toate cele 28 state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia şi Islanda şi sunt cofinanţate prin Programul de protecţia consumatorilor al UE.

În ultimii 10 ani, Centrele au primit mai mult de 650.000 de solicitări de informare de la consumatori despre drepturile lor – o creştere de 30% între 2012 şi 2014 şi a sprijinit aproximativ 300.000 de consumatori în încercarea de a soluţiona pe cale amiabilă problemele avute atunci când au făcut achiziţii transfrontaliere – o creştere de 16 % în aceeaşi perioadă.

Mai mult de două treimi din aceste reclamaţii au putut obţine o soluţie pe cale amiabilă între consumatori şi profesionişti.

Te-ar mai putea interesa și
De ce conduce Bucureștiul România din punct de vedere economic
De ce conduce Bucureștiul România din punct de vedere economic
România are trei poli ai bunăstării economice, ceea ce influențează semnificativ percepțiile de echitate ale cetățenilor...
Investiție de cel puțin un miliard de dolari pentru extragerea litiului în Bolivia
Investiție de cel puțin un miliard de dolari pentru extragerea litiului în Bolivia
Guvernul Boliviei şi consorţiul CBC din China, care include producătorul de baterii CATL, au semnat un acord conform căruia ...
Stellantis și Foxconn au creat un JV care va produce și vinde semiconductori pentru industria auto
Stellantis și Foxconn au creat un JV care va produce și vinde semiconductori pentru industria auto
Producătorul auto Stellantis și asamblatorul chinez de iPhone, Foxconn, au creat un joint venture 50-50 pentru a proiecta ...
Producătorul de mașini electrice BYD a stabilit ținte de reducere a prețurilor
Producătorul de mașini electrice BYD a stabilit ținte de reducere a prețurilor
Producătorul chinez de automobile BYD a stabilit ținte negociabile de reducere a prețurilor pentru furnizorii de achiziții ...