Guvernul vrea comasarea terenurilor agricole: Din 2016, bani în plus pentru proprietarii care arendează sau vând terenurile

Proprietarii care arendează sau vând terenurile vor primi, pe lângă banii încasaţi de la agentul comercial care va prelua pământul în exploatare, şi sume suplimentare echivalente cu plata pe suprafaţă pentru fiecare hectar astfel cedat, guvernul încercând astfel să stimuleze comasarea terenurilor agricole.
Economica.net - mie, 03 iun. 2015, 13:38
Guvernul vrea comasarea terenurilor agricole: Din 2016, bani în plus pentru proprietarii care arendează sau vând terenurile

„Din anul 2016 avem posibilitatea să acordăm o plată stimulativă pentru cei care arendează sau vând terenurile. Vor primi, pe lângă plata care li se cuvine pentru vânzare sau arendare, şi o plată echivalentă cu plata pe suprafaţă pentru fiecare hectar care intră în acest proces. România a făcut deja o solicitare către Comisia Europeană pentru a muta o anumită sumă din Pilonul 1 către Pilonul 2 pentru a putea activa această măsură din 2016, care îi stimulează pe cei care vor să producă mai mult”, a spus ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.

Procesul de comasare din agricultura românească nu a cunoscut în ultimii ani progresul pe care ni l-am fi dorit, în condiţiile în care avem 800.000 de aplicaţi pentru plăţile pe suprafaţă, care deţin între 1 şi 5 hectare, a declarat miercuri ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, într-o conferinţă privind strategia agricolă după orizontul 2020, organizată de Banca Mondială şi Ministerul Agriculturii.

„Există în continuare în România foarte multe ferme mici şi foarte mulţi aplicanţi care au suprafeţe foarte mici. Dacă în 2008/2009 aveam undeva la 900.000 de fermieri care aveau între 1 şi 5 hectare din cei un milion care depuneau cereri de plată pe suprafaţă, acum, după 6 ani de zile, vorbim de 800.000 de aplicanţi din această categorie. Într-adevăr numărul de fermieri s-a micşorat pentru că probabil s-au comasat anumite exploataţii agricole, dar nu semnificativ. Cred că aici trebuie să venim cu politici agricole, cu un anumit stimulent, dincolo de încercarea de a-i convinge să se asocieze şi să producă pentru piaţă, iar PAC şi politica naţională oferă aceste posibilităţi”, a spus Constantin.

Acesta a precizat că, începând din acest an, se va acorda o plată mai mare pe suprafaţă, un stimulent în cadrul plăţii redistributive, fermierilor care se asociază, respectiv celor care ies din categoria de 1-5 hectare şi intră în cea de 5-30 hectare, iar din 2016 se va acorda o plată stimulativă pentru cei care arendează sau vând terenurile în vederea comasării.

„Din anul 2016 avem posibilitatea să acordăm o plată stimulativă pentru cei care arendează sau vând terenurile. Vor primi, pe lângă plata care li se cuvine pentru vânzare sau arendare, şi o plată echivalentă cu plata pe suprafaţă pentru fiecare hectar care intră în acest proces. România a făcut deja o solicitare către Comisia Europeană pentru a muta o anumită sumă din Pilonul 1 către Pilonul 2 pentru a putea activa această măsură din 2016, care îi stimulează pe cei care vor să producă mai mult”, a spus ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a menţionat cele patru direcţii principale identificate în strategia pe termen lung 2020-2030 în domeniul agriculturii, realizată şi cu sprijinul Băncii Mondiale, respectiv creşterea competitivităţii sectorului agroalimentar românesc, asigurarea managementului durabil al resurselor naturale, îmbunătăţirea standardelor de viaţă din mediul rural, „unde România are cel mai mult de suferit la nivelul statelor membre din punct de vedere al investiţiilor” şi stimularea unei agriculturi bazate pe cunoaştere şi flexibilizarea administraţiei agricole.

„Avem nevoie în continuare de expertiză din partea Băncii Mondiale cel puţin pentru dezvoltarea capacităţii administrative în Ministerul Agriculturii. Cred că noi trebuie să aducem toate inovaţiile care s-au realizat la nivel european şi mondial cât mai aproape de toate categoriile de fermieri”, a adăugat şeful MADR.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale împreună cu Banca Mondială organizează miercuri o conferinţă cu tema „Viziunea pe termen mediu şi lung: transformarea agriculturii şi a mediului rural în România”.

Conferinţa îşi propune să stimuleze o dezbatere amplă cu actorii interesaţi de provocările şi obiectivele viitoare ale agriculturii şi dezvoltării rurale din România din perspectiva tendinţelor globale şi europene. În cadrul acestui forum, conducerea MADR va prezenta priorităţile de investiţii şi de reformă pe termen mediu şi lung în sectorul MADR, dincolo de cadrul de reglementare al Uniunii Europene.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...