Prinţul Charles a cumpărat în 1996 o casă veche, pe care recent a donat-o fundaţiei sale din România. Aceasta va fi restaurată şi transformată în Centru de Pregătire, care va avea o sală de conferinţă capabilă să găzduiască până la 70 de persoane, o cafenea şi posibilităţi de cazare ce vor veni în sprijinul comunităţilor locale şi a miilor de vizitatori ce ajung în satul Viscri în fiecare an.
Cei interesaţi de o mică afacere, precum o pensiune, pot achiziţiona case săseşti în satele din această zonă, unde preţurile la cazare ajung şi la 100 de euro/cameră/noapte.
Preţurile caselor variază, însă trebuie luate în calcul şi costurile de restaurare. Totuşi, Fundaţia Prinţul de Wales va oferi şi cursuri de restaurare pentru pentru comunităţile locale, dar şi pentru studenţii şi ucenicii din străinătate care vin în satele cu bisericile fortificate din Transilvania, ce fac parte din patrimoniul UNESCO.
Iar proprietarii au ştiut cum să profite de atenţia pe care Prinţul Charles a atras-o asupra aceste zone. Se folosesc în anunţurile de vânzare de numele lui sau amintesc că zona este inclusă în patrimoniul UNESCO.
Iată câteva exemple de case şi care sunt preţurile cerute de proprietari:
49.000 de euro cere un proprietar pentru o casă săsească în satul Viscri. La parter, casa are o bucătărie, un dormitor, o baie şi un hol, iar la etaj se află două camere, cu baie şi hol. În acest preţ mai intră şi o şură, două magazii, un garaj, curtea şi grădina.
Un proprietar de casă din Saschiz cere 40.000 de euro pentru cele două clădiri şi anexe.
În Rupea, o casă cu patru camere, cu o suprafaţă de 80 mp şi o curte de 500 mp este scoasă la vânzare la preţul de 30.000 de euro.
Tot în apropiere de Viscri, în satul Fişer, o altă casă cu două camere este scoasă la vânzare la preţul de 26.000 de euro.
În Saschiz, un proprietar cere 18.000 de euro pentru o casă cu două camere, cămară, pivniţă, şură şi grajd.
O casă veche, cu trei camere din saţul Bărcut costă 9.500 de euro.