La licitaţie au participat şapte firme şi, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, nu au existat contestaţii după desemnarea câştigătorului.
„Au fost prezente şapte firme la licitaţie şi nu au avut ce să conteste, pentru că a câştigat firma care a dat cel mai bun preţ şi a avut şi cea mai bună ofertă din punct de vedere tehnic. S-a venit cu 9,4 milioane euro mai puţin decât suma cu care s-a început. În aceste condiţii nici ceilalţi nu au avut ce să reproşeze firmei care a câştigat”, a spus Prioteasa.
Potrivit sursei citate, după efectuarea acestor lucrări la infrastructura de mişcare, aeroportul din Craiova va putea să fie aeroportul de rezervă al Aeroportului Otopeni.
Termenul de finalizare a lucrărilor este de opt luni.
Infrastructura de mişcare a Aeroportului din Craiova este reabilitată printr-un proiect de 24,4 milioane de euro finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Transport 2007-2013. Investiţia vizează reabilitarea pistei de decolare-aterizare, cu o lungime de 2.500 de metri, prin repararea dalelor degradate şi a rosturilor aferente acestora şi aşternerea de mixturi asfaltice turnate la rece, repararea căii de rulare şi extinderea suprafeţei portante a acesteia până la 25 de metri, precum şi înlocuirea sistemului de balizaj cu unul modern, pentru alimentarea căruia va fi realizat şi un nou post de transformare.
Proiectul mai presupune reabilitarea platformei de îmbarcare-debarcare existente şi extinderea acesteia de la două la opt locuri, precum şi realizarea unui sistem de canalizare pluvială. Lucrările vor avea ca rezultat creşterea gradului de siguranţă la decolarea şi aterizarea aeronavelor, dar şi a capacităţii de operare a Aeroportului Craiova.
Astfel, aerogara ar putea atrage noi companii aeriene care vor dezvolta gama de servicii de transport oferite locuitorilor din zona de sud-vest a României, dar şi celor din nord-vestul Bulgariei.
La rândul său, Mircea Dumitru, directorul Aeroportului din Craiova a afirmat că acest contract reprezintă ultimul pas din ceea ce autorităţile judeţene şi-au propus cu nouă ani în urmă, respectiv de a-l transforma într-un aeroport internaţional la standarde internaţionale şi cu trafic.
„În scurt timp aşteptăm publicarea în Monitorul Oficial a ordinului de ministru privind modificarea titulaturii aeroportului din aeroport deschis traficului internaţional în aeroport internaţional. În Masterplanul de Transport al României, Aeroportul Craiova a fost inclus alături de Iaşi, Cluj şi Timişoara între cele patru aeroporturi internaţionale din România. Din punct de vedere al traficului, le mulţumim locuitorilor regiunii Oltenia că au demonstrat că regiunea are un potenţial de trafic deosebit, iar referitor la standardele europene ajungem azi la ultimul pas: semnarea contractului de proiectare şi execuţie aferent reabilitării infrastructurii de mişcare aeroportului Craiova”, a spus Mircea Dumitru.