Americanii de la TPG cumpără dezvoltatorul TriGranit, prezent în România. Care sunt planurile pentru terenurile din țară

Una dintre cele mai mari firme de investiţii cu capital privat din lume face o nouă achiziţie în Europa. După ce a cumpărat dezvoltatorul ceh de parcuri logistice P3, americanii sunt în discuţii pentru preluarea unei participaţii din compania ungurească TriGranit. Atât P3 şi TriGranit deţin proprietăţi imobiliare şi în România.
Andrada Ghira - mie, 10 iun. 2015, 21:05
Americanii de la TPG cumpără dezvoltatorul TriGranit, prezent în România. Care sunt planurile pentru terenurile din țară

Informaţii cu privire la intenţia de achiziţie a une părţi din TriGranit de către americanii de la TPG au apărut în presa internaţională recent, când publicaţiile EuroProperty şi EuroBuild au semnalat dorinţa de extindere în regiune a celor de la TPG.

TPG a finalizat, împreună cu Ivanhoe Cambridge, și achiziţia dezvoltatorului ceh de spaţii logistice P3. În Romania, P3 a cumpărat cel mai mare parc logistic, deținut anterior de CA IMMO, și pe care îl va extinde anul acesta în urma unei investiţii de 35 de milioane de euro.

Și nu doar TPG a ieșit la cumpărături. Un alt gigant american, PIMCO, va cumpăra împreună cu Griffin Real Estate, parte din Oaktree Management Capital, 42% din dezvoltatorul polonez Echo Investment. Cele două fonduri vor achiziţiona acţiunile deţinute de proprietarul companei, Michal Solowow şi vor să-şi crească participaţia din Echo Investment la 66%. În România, Echo Investment deţine terenul Fartec din Braşov, unde avea în plan construirea unui mall, dar şi producătorul de podele stratificate Barlinek.

Următorul pas pentru TriGranit: parteneriate pentru a scoate banii îngropați în terenuri

Cu peste 300 de hectare de terenuri în București, Cluj-Napoca, Brașov și Constanța, și fără niciun proiect nou pe piața românească de la criză încoace, ungurii de la TriGranit încearcă acum să caute parteneriate cu alți dezvoltatori pentru a valorifica aceste active. 

„Problema este că la momentul achiziţiei am plătit destul de mult pe ele, astfel încât o vânzare care să amortizeze măcar jumătate din preţul plătit iniţial este practic imposibilă. Suntem deschişi, ele (nr. -terenurile) sunt pe piaţă, sunt de vânzare, numai că, având în vedere preţurile pe care le-am primit, cred că mult mai de actualitate ar fi o asociere cu cineva. Noi punem la dispoziţie terenul, iar alticineva să vină să dezvolte birouri, rezidenţial”, a declarat Bogdan Macarie, development director Trigranit.

Astfel de proiecte ar putea fi dezvoltate pe locul fostei fabrici Marmura din Bucureştii Noi, pe terenul din Braşov, unde planurile erau de a construi un mall, sau pe terenul din apropierea Autostrăzii Bucureşti-Constanţa, pretabil acum pentru un parc industrial.

„Noi suntem deschişi, toate firmele de real estate au terenurile noastre în portofoliu, le-am spus ce dorim, au venit nişte oferte, care din păcate nu acoperă nici măcar jumătate din preţul plătit, astfel încât pentru noi asocierea rămâne singura alternativă. Daca vom putea să demarăm astfel de asocieri, depinde de ei”, mai adăugat Macarie.

De ce nu a investit TriGranit mai mult în România

Înainte de criză, TriGranit intrase într-un parteneriat public privat cu autoritățile române pentru proiectul de 1 miliard de euro – Esplanada, care a rămas la stadiul de machetă. Ce nu au înțeles autoritățile de la noi, a înțeles municipalitatea din Poznan, un oraș secundar din Polonia. Acolo, TriGranit a înglobat gara cu un centru comercial gigant, vândut anul trecut.

CITEȘTE ȘI Lisiecki, TriGranit: Bucureştiul va asista la revenirea lichidităţilor pe piaţa românească

Singurele active construite de TriGranit în România sunt centrele comerciale Polus Center din Cluj-Napoca și Maritimo din Constanța, cumpărate de austriecii de la Immofinanz, care la rândul lor au acțiuni la TriGranit. Dezvoltatorul ungar este unul oportunist, iar investițiile sunt demarate doar dacă există posibilitatea unui exit. 

Randamentele investiţionale pe care compania le-ar putea obţine din dezvoltări imobiliare pe piaţa locală nu sunt la fel de atractive ca dezvoltările în Polonia, chiar dacă piaţa imobiliară din România a intrat în vizorul mai multor investitori.

„Există tendinţa de a compara România cu Polonia. România are o creştere a PIB (Produs Intern Brut) mai mare decât în Polonia, dar uitaţi-vă la yield-uri (nr.- randamente investiţionale) şi la posibilităţile de exit. Am citit că anul trecut au fost tranzacţii de 1,2 miliarde de euro, dar acestea au fost făcute de o mână de jucători. Dacă aţi avea 100 de milioane de euro, unde i-aţi investi? În România sau Polonia?”, a mai afirmat Macarie în cadrul unui seminar pe teme imobiliare.

Grupul TriGranit este controlat de milionarii Sándor Csányi şi Sándor Demján şi a investit 250 de milioane de euro în România. Anul trecut, grupul Demján, controlat tot de cei doi milionari, a preluat controlul centrului comercial Atrium Center din Arad şi a încheiat un acord cu TriGranit pentru asigurarea administrării mallului. Compania din Ungaria a mai dezvoltat şi centrele comerciale Polus Center Cluj şi Maritimo Shopping Center Constanţa, care au intrat apoi în portofoliul Immofinanz, care face parte din acţionariatul TriGranit. Compania mai deţine în România şi 382 hectare de teren în oraşe precum Bucureşti, Cluj, Constanţa şi Braşov.

 

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul de muncă vor face obiectul unor exigenţe stricte în ceea ce priveşte......
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...