Autostrada Sibiu-Piteşti: MT va semna vineri contractul pentru revizuirea studiului de fezabilitate

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat miercuri la Digi TV, ca vineri va semna contractul cu asocierea Spea Ingineria Europea (Italia) - Tecnic Consulting Engineering România pentru revizuirea studiului de fezabilitate al autostrăzii Sibiu - Piteşti.
Economica.net - mie, 10 iun. 2015, 19:14
Autostrada Sibiu-Piteşti: MT va semna vineri contractul pentru revizuirea studiului de fezabilitate

„Vineri, poimâine, cred că se va putea semna contractul şi după aceea urmează un montaj financiar pe treaba aceasta, după ce durează un an de zile studii geo etc., etapizarea lucrărilor pe tronsoane, astfel încât să începem din multe puncte simultan. S-ar putea ca să începem partea în care nu avem nevoie de atâtea studii geo. Este o porţiune de la Sibiu spre munte şi de la Piteşti spre munte în care am putea începe mai repede lucrările decât în interiorul defileului sau chiar în interiorul strict montan. Dar acolo mai avem de lucru. Vineri se semnează contractul şi considerăm problema încheiată că, odată începută, cineva o va şi termina. Că noi, că următorii…’, a spus Rus.

Contractul este în valoare de 29 milioane lei (6,5 milioane euro), fără TVA, iar autostrada va avea o lungime de circa 120 km.

Contractul are o durată de 17 luni şi implică realizarea de studii de trafic şi privind alternative de traseu, investigaţii de teren, activităţi de proiectare, evaluarea impactului asupra mediului, analiza cost-beneficiu şi modelul financiar, precum şi pregătirea documentaţiei de atribuire pentru viitoarele contracte de lucrări.

Contractul este împărţit în cinci secţiuni. Pentru tronsonul Sibiu – Boiţa (lotul 1) şi Curtea de Argeş – Piteşti (lotul 5), studiul trebuie realizat în maximum cinci luni, iar pentru celelalte secţiuni perioada de livrare a studiului este de până la 12 luni.

Autostrada Sibiu – Piteşti, una din cele mai aşteptate din România, a figurat în prima variantă a Master Planului de Transport ca viitor drum expres, fiind încadrată ulterior, în urma dezbaterilor publice, ca proiect de autostradă, necesitând o investiţie estimată de 1,67 miliarde euro.

Rus a mai spus că finanţarea lucrărilor de construcţie pentru autostradă se va face din fonduri europene, bugetul de stat si bani de la Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

‘Finanţarea este europeană. Noi am făcut un montaj financiar ca să putem utiliza lângă bani europeni…Deci, sunt bani europeni, sunt bani de la bugetul statului, cofinanţare la acei bani europeni, după care sunt alocaţi 7 miliarde de euro din bugetul statului – atât spaţiu fiscal am găsit noi, pentru 7 miliarde – pe care să îi utilizăm – nu bani fizici, ci bani de BEI, BERD, astfel ca de la structurarea fiecărui proiect să am asociat BEI şi BERD, că atunci nu greşeşti niciodată, pentru că ei operează cu regulile Comisiei. Negocierile sunt în desfăşurare în acest moment. Şi, la un moment dat, când ai facturi suficiente, poţi să o treci toată pe bani europeni. Ai mai mulţi bani europeni la un moment dat, muţi acolo. Nu ai, laşi pe BEI/BERD. Ne trebuie un montaj financiar’, a precizat ministrul.

Întrebat când a devenit o prioritate pentru autorităţile de resort această autostradă, ministrul Rus a răspuns că ‘tot timpul’ şi a explicat că, deşi la primele evaluări, Piteşti – Sibiu s-a calificat pentru drum expres, cu exproprieri la nivel de autostradă, Comisia Europeană a solicitat un punctaj mai mare pentru întreaga reţea TEN-T.

‘A fost tot timpul o prioritate (autostrada Piteşti – Sibiu – n.r.). Pe primele evaluări pe care le-au făcut specialiştii americani, pentru că am avut o firmă americană care a făcut evaluările acestea de trafic, de eficienţă economică etc., se califica într-o primă instanţă ca drum expres, dar oricum exproprierile urmau să se facă la nivel de autostradă. După aceea, când am evaluat proiectele ca să prioritizăm toate planurile şi Comisia Europeană ne-a cerut să dăm punctaje mai mari pentru tot ce înseamnă reţeaua TEN -T, deci pentru reţeaua europeană, atunci acestea au luat din start un punctaj mai mare. La asta s-a adăugat eficienţa, care a adus un punctaj suplimentar, astfel încât Piteşti – Sibiu a ajuns pe un loc fruntaş în priorităţile pe care noi le avem’, a spus Rus.

 Rus: Aplicarea Master Planului de Transport ar putea readuce în ţară un milion de români plecaţi în străinătate

Ministrul se aşteaptă ca în următorii 2-3 ani sute de mii de muncitori români plecaţi la muncă în străinătate să se întoarcă acasă pentru a lucra în infrastructură.

„Ne interesăm să grăbim aceste procese (de a începe construcţia marilor proiecte de infrastructură – n.r.) pentru că avem 3 milioane de oameni care muncesc în Europa. Sute de mii de români plecaţi afară ar putea veni înapoi. În 2-3 ani Master Planul de Transport ar putea aduce 1 milion de oameni în ţară ca să lucreze în construcţii”, a afirmat Rus.

El a adăugat că în luna iunie vor începe lucrările la autostrada Bucureşti-Braşov, pe tronsonul de început al drumului, între intersecţie strada Petricani până la km 3.

„Încep şi lucrările la bucăţica din Bucureşti până la autostradă. Avem un studiu de fezabilitate pe Comarnic-Braşov. Din 5 sectoare sunt 3 unde trebuie refăcut studiul. În rest, putem finanţa de la buget. Pe Ploieşti-Comarnic avem 4 benzi şi o lăsăm pe 2020”, a spus ministrul.

Rus a mai afirmat că până la finele anului viitor se va putea circula pe un nou drum naţional, pe Valea Doftanei, între DN 1 şi DN 1A Câmpina-Săcele.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...