Aceste sisteme de rachete vor fi amplasate în zona Bolgradului (175 km sud-vest de Odesa), potrivit Timer, care citează surse din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării.
‘Sistemele de rachetă S-300 urmează să asigure securitatea ţării în sudul regiunii Odesa’, la graniţa cu Transnistria, conform surselor publicaţiei ucrainene, potrivit căreia aceste sisteme nu sunt noi, ci sunt dispozitive mai vechi care au fost reparate şi parţial modernizate la cererea companiei de stat din domeniul apărării Ukroboronprom.
În acelaşi timp, în cadrul manevrelor din perioada verii, infanteria motorizată a Grupului operativ de trupe ruse din Transnistria (GOTR) a început miercuri o serie de exerciţii vizând distrugerea tehnicii şi forţei vii ale unui inamic convenţional cu lansatoare de grenade şi mitraliere, a indicat miercuri Oleg Kocetkov, şeful serviciului de presă al Districtului Militar Vest al Federaţiei Ruse, citat de agenţia de presă TASS.
Soldaţii se vor antrena în distrugerea unor vehicule blindate uşoare, a mijloacelor de foc şi forţei vii ale unui inamic imaginar, a specificat el, adăugând că în acest scop sunt utilizate lansatoare de grenade AGS-17 Plamia şi mitraliere grele Utes. Aceste tipuri de arme, a menţionat Kocetkov, sunt eficiente şi împotriva avioanelor şi elicopterelor de atac.
Situaţia din Transnistria este discutată intens în aceste zile la Moscova. Astfel, o recentă ediţie a emisiunii ‘Dreptul la vot’ de la postul rus de televiziune TVŢ a fost dedicată exclusiv acestei probleme. Experţii invitaţi au afirmat la unison că o blocadă a fost instituită împotriva Transnistriei.
Rusia nu poate rămâne pe margine, dar lipsa unei frontiere comune cu regiunea transnistreană reprezintă un obstacol major în furnizarea de sprijin Tiraspolului, au spus ei, conform agenţiei de presă Novosti Pridnestrovia.
În acest sens, Serghei Stankevici, expert al Fundaţiei Anatoli Sobceak, a estimat că se impune amenajarea aeroportului militar din Tiraspol şi pregătirea unui coridor aerian. Pentru a elimina orice ameninţare la adresa avioanelor-cargo ruse din partea apărării antiaeriene ucrainene, el a propus ca problema podului aerian să fie abordată cu Republica Moldova şi România, cu medierea Uniunii Europene.
Expertul Aleksei Martânov, directorul Institutului pentru Noile State de la Moscova, a subscris la ideea folosirii aeroportului militar din Tiraspol, observând că acesta este într-o stare bună, dispune de echipament de navigaţie şi pista sa este funcţională.
Ideea creării unui pod aerian între Rusia şi Transnistria, unde sunt dislocaţi aproximativ 2.000 militari ruşi – conform cifrelor oficiale -, a început să fie luată în considerare de Moscova după denunţarea de către Ucraina a acordului privind tranzitul de trupe şi transporturi ruse spre Transnistria via teritoriul ucrainean.