Prevederea este cuprinsă în proiectul de Lege publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice care vizează transpunerea prevederilor Directivei 2014/49/UE privind schemele de garantare a depozitelor în legislaţia românească. Termenul pentru transpunerea Directivei este 3 iulie.
Până acum, depozitele constituite la sucursalele băncilor străine din România erau garantate de schemele de garantare din ţara de origine.
În plus, potrivit actului normativ, se lărgeşte sfera de produse şi de deponenţi care beneficiază de garantare, fără a mai fi excluse de la garantare depozitele întreprinderilor şi nici cele aparţinând persoanelor desemnate în calitate de administratori, directori, membrii consiliului de supraveghere, auditori, acţionari semnificativi ai instituţiei de credit în cauză, ale celor care au această calitate în cadrul altor societăţi din grupul instituţiei de credit, ale membrilor familiilor persoanelor fizice menţionate mai sus, precum şi ale terţelor persoane care acţionează în numele acestora.
De asemenea, legislaţia privind garantarea depozitelor în sistemul bancar se modifică astfel încât va fi permisă înfiinţarea mai multor scheme de garantare a depozitelor şi chiar fuziunea acestora cu scheme de garantare din Uniunea Europeană, iar nivelul minim al resurselor financiare pe care o astfel de schemă trebuie să le deţină este de minim 0,8% din depozitele garantate. În prezent, potrivit cadrului de reglementare aplicabil, unica schemă de garantare a depozitelor existentă în România, respectiv Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, stabileşte anual, cu aprobarea Băncii Naţionale a României, gradul-ţintă de acoperire a expunerii sale.
Astfel, potrivit proiectului, vor fi recunoscute două regimuri de administrare a schemelor de garantare a depozitelor, respectiv public sau privat.
Însă, orice nouă schemă de garantare trebuie recunoscută oficial de către Banca Naţională a României, desemnată ca autoritate cu competenţe de supraveghere a acestei categorii de scheme de garantare a depozitelor.
Pe de altă parte, prin legislaţie se instituie ‘obligaţia schemelor de garantare a depozitelor de a participa la finanţarea măsurilor de rezoluţie aplicabile instituţiilor de credit membre, în situaţiile în care măsurile de rezoluţie asigură continuitatea accesului deponenţilor la depozite.
Mai mult, începând din 2016, contribuţiile instituţiilor de credit la schema de garantare a depozitelor vor fi determinate pe bază de risc, utilizând metodele stabilite de schema de garantare şi aprobate de Banca Naţională a României în calitate de autoritate de supraveghere prudenţială a instituţiilor de credit şi autoritate de supraveghere a schemelor de garantare a depozitelor, se mai menţionează în documentul citat.
De asemenea, va fi reglementat mecanismul de întrajutorare între schemele de garantare a depozitelor din diferite state membre, ca mecanism alternativ de accesare rapidă de către acestea a resurselor necesare plăţii compensaţiilor, prin împrumuturi de la alte scheme de garantare a depozitelor.