SUA: Camera votează contra lui Obama în dosarul de liber schimb

Democraţii din Camera Reprezentanţilor Statelor Unite au votat vineri contra preşedintelui Barack Obama în dosarul de liber schimb, refuzându-i puterile lărgite cerute în negocierile comerciale, anunţă Agerpres.
Economica.net - sâm, 13 iun. 2015, 06:06

Răzvrătindu-se împotriva lui Barack Obama, în ciuda unei rare intervenţii de ultim moment în Capitoliu dimineaţa, reprezentanţii au votat cu 126 de voturi contra 302 în primul dintr-o serie de voturi vizând să creeze „procedura accelerată” necesară încheierii rapide a unui acord de liber schimb gigantic cu regiunea Asia-Pacific, notează AFP.

Finalizarea Parteneriatului Trans-Pacific (TPP) este prioritatea economică de la sfârşitul mandatului lui Barack Obama, care va părăsi Casa Albă în ianuarie 2017.

Puţini democraţi au urmat apelul lui Barack Obama, în timp ce, cei mai mulţi se opun unor noi reduceri de tarife vamale care ar putea, afirmă ei, să conducă la închiderea fabricilor.

În schimb, republicanii, patronatul şi preşedintele american apără potenţialul de creare de locuri de muncă în sectoarele de export.

„Acest lucru înseamnă mai multe locuri de muncă, salarii mai mari şi mai multe oportunităţi pentru muncitorii noştri, agricultorii şi întreprinderile mici”, a insistat înainte de această înfrângere preşedintele republican al Camerei John Boehner.

Parlamentarii urmează să se întoarcă la masa negocierilor pentru a găsi un compromis de natură să obţină o majoritate, dar şefii republicani nu au indicat dacă ar prezenta un astfel de plan B.

„Trebuie să mergem mai încet”, a justificat Nancy Pelosi, şefa grupului democrat, insistând că nu a fost prima dată când Camera i-a refuzat unui preşedinte puteri lărgite.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: CNIR a trimis la ANAP încă un lot de munte: Joseni – Ditrău
Autostrada Unirii A8: CNIR a trimis la ANAP încă un lot de munte: Joseni – Ditrău
Compania Națională de Investiții Rutiere a transmis, spre validare către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) documentația pentru proiectarea și execuția lotului......
Deca: Am lansat în consultare proiectul de Hotărâre pentru operaţionalizarea Platformei Naţionale de Raportare Unică în Învăţământul Superior
Deca: Am lansat în consultare proiectul de Hotărâre pentru operaţionalizarea Platformei Naţionale de Raportare Unică ...
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat vineri lansarea în consultare publică a proiectului de Hotărâre pentru operaţionalizarea ...
Câştigul salarial mediu net a scăzut cu 84 de lei, la 5.158 lei, în august – date INS
Câştigul salarial mediu net a scăzut cu 84 de lei, la 5.158 lei, în august – date INS
Câştigul salarial mediu net a scăzut la 5.158 lei în luna august a acestui an, fiind mai mic cu 84 lei (-1,6%) faţă ...
Mitiska REIM deschide parcul de retail de la Pitești, primul după vânzarea portofoliului de 25 de parcuri către M Core
Mitiska REIM deschide parcul de retail de la Pitești, primul după vânzarea portofoliului de 25 de parcuri către M Core
Mitiska REIM a anunțat astăzi deschiderea unui nou parc de retail în Pitești. Acesta este unul dintre cele patru noi ...