Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, în scădere cu 8,1% în aprilie, faţă de martie 2015

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut, în termeni nominali, în luna aprilie 2015 faţă de luna precedentă, atât ca serie brută cu 8,1%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,7%, potrivit datelor Institutul Naţional de Statistică (INS), publicate luni.
Economica.net - lun, 15 iun. 2015, 07:49
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, în scădere cu 8,1% în aprilie, faţă de martie 2015

Scăderea cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata, serie brută, a fost generată de declinul consemnat de comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-19,7%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-16%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-11,5%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-10,8%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-10%), comerţul cu ridicata nespecializat (-6,8%) şi activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-4,8%).

Comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului a crescut cu 2,5%, în luna aprilie 2015, comparativ cu luna precedentă, scrie Agerpres.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a redus cu 2,7% ca urmare a scăderii comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-8,4%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-7,1%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-6,3%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-5,8%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (-3,1%) şi comerţului cu ridicata nespecializat (-2,8%).

Creşteri au înregistrat comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+1,9%) şi activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+0,1%).

Faţă de luna aprilie a anului 2014, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a scăzut ca serie brută cu 0,3%, ca urmare a scăderii comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-13%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-4,1%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (-1,9%) şi comerţului cu ridicata specializat al altor produse (-0,7%).

Creşteri au înregistrat comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+17%), comerţul cu ridicata nespecializat (+8,7%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+8,6%) şi comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+2,6%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile din comerţ au crescut cu 2,1% datorată creşterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+19,8%), comerţului cu ridicata nespecializat (+9,8%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+3,5%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+3,1%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+1,5%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+1,4%) şi comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+0,6%). Comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare a scăzut cu 11%.

În primele patru luni din 2015, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, atât ca serie brută cu 0,8% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,9%.

Creşterea pe serie brută a fost determinată de avansul comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+14,5%), comerţului cu ridicata nespecializat (+11,1%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+5,9%) şi comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+3,1%). Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-5,8%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-1,5%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-0,6%). Comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului a rămas la aceeaşi valoare.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile în comerţul cu ridicata au crescut, în primele patru luni cu 0,9% datorită creşterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+10,3%), comerţului cu ridicata nespecializat (+9,7%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+6,9%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+3,8%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+1,1%) şi comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+0,3%).

Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-4,9%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-1,1%).

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul tur al alegerilor prezidenţiale....
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...