Peste 63.000 de persoane au susţinut petiţia privind proiectul de lege de conversie a creditelor din valută în lei

Peste 63.000 de persoane au susţinut petiţia online pentru proiectul de lege privind conversia creditelor din valută în moneda naţională, care a fost depus la Parlament şi Guvernul României începând cu jumătatea lunii ianuarie, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES.
Economica.net - mie, 17 iun. 2015, 13:52
Peste 63.000 de persoane au susţinut petiţia privind proiectul de lege de conversie a creditelor din valută în lei

‘Menţionăm că, începând cu jumătatea lunii ianuarie, am depus la Parlamentul României şi la Guvernul României un proiect de lege privind conversia creditelor din valută în moneda naţională, susţinut de o petiţie online care numără peste 29.000 de semnături şi petiţie scrisă având peste 34.000 de semnatari. (…) Considerăm că este inacceptabil şi impardonabil faptul că zeci de mii de cetăţeni sunt în prag de a-şi pierde casele ipotecate, că nu mai au resurse financiare pentru a-şi întreţine familiile, iar legea privind conversia creditelor zace într-un sertar din birourile comisiilor parlamentului de o perioadă de 5 luni, dar legea privind pensiile speciale a fost dezbătută şi votată într-un timp foarte scurt’, se menţionează în comunicatul Grupului Clienţilor cu Credite în franci elveţieni.

Peste 1.000 de persoane, clienţi cu credite în franci elveţieni, au protestat duminică în Piaţa Victoriei. Următoarea etapă anunţată de către reprezentanţii GCCC a fost depunerea la Guvern a unui Memoriu, în cursul zilei de luni, 15 iunie.

Conform datelor Băncii Naţionale a României /BNR/, portofoliile băncilor comerciale din România aveau, la 1 ianuarie 2015, un număr de 65.000 de persoane cu credite în franci elveţieni, dintre care peste 36.500 au solicitat, până la începutul lunii iunie, conversia sau restructurarea împrumuturilor.

‘În portofoliile băncilor comerciale din România figurau, la 1 ianuarie, 65.000 de persoane cu credite în franci elveţieni. Dintre acestea, 36.546 au cerut, până la începutul lunii iunie, conversia sau restructurarea acestor împrumuturi’, a precizat, duminică, pentru AGERPRES, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

Acesta a precizat, totodată, că din totalul cererilor de conversie sau restructurare a creditelor în franci elveţieni, 15.594 au fost soluţionate, iar 20.000 sunt în lucru. În acest context, un număr de 30.000 de clienţi nu au înaintat băncilor nicio cerere de conversie sau restructurare a creditelor pe care le au în această monedă.

Potrivit estimărilor din piaţă, băncile au externalizat, de-a lungul timpului, aproximativ 20.000 de credite în franci elveţieni.

În data de 15 ianuarie 2015, francul elveţian s-a apreciat puternic pe pieţele internaţionale, câştigând aproape 30% în raport cu moneda euro, după ce Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a renunţat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani.

Câteva dintre soluţiile pentru clienţii cu credite în franci agreate în cadrul unei întâlniri între conducerea executivă a Băncii Naţionale a României, conducerile băncilor comerciale care au acordat credite în franci elveţieni şi conducerea Asociaţiei Române a Băncilor au vizat anumite soluţii individualizate precum menţinerea ratelor lunare în lei aferente creditelor în franci la un nivel apropiat celui din decembrie 2014, conversia creditelor la cursul zilei şi/sau acordarea unui discount privind cuantumul serviciului datoriei, dar şi reducerea temporară a ratei dobânzii pentru a compensa efectul aprecierii CHF, însă doar în baza unor negocieri individuale şi fără a discrimina debitorii în alte monede.

Până în acest moment, doar Banca Transilvania /BT/ a venit cu o schemă de conversie a creditelor contractate în franci elveţieni. În data de 7 mai, directorul general al BT, Omer Tetik, anunţa că 5.200 de clienţi ai Volksbank au acceptat conversia acestor credite, dintr-un total de 18.300 de clienţi.

Banca Transilvania a achiziţionat, la finalul anului trecut, 100% din acţiunile Volksbank România de la Osterreichische Volksbanken, Groupe BPCE, DZ Bank şi WGZ Bank. Documentele de perfectare a tranzacţiei pentru achiziţionarea directă şi indirectă 100% din acţiunile Volksbank România au fost semnate în data de 7 aprilie a acestui an.

Te-ar mai putea interesa și
Deca: Am lansat în consultare proiectul de Hotărâre pentru operaţionalizarea Platformei Naţionale de Raportare Unică în Învăţământul Superior
Deca: Am lansat în consultare proiectul de Hotărâre pentru operaţionalizarea Platformei Naţionale de Raportare Unică ...
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat vineri lansarea în consultare publică a proiectului de Hotărâre pentru operaţionalizarea Platformei Naţionale de Raportare Unică în......
Câştigul salarial mediu net a scăzut cu 84 de lei, la 5.158 lei, în august – date INS
Câştigul salarial mediu net a scăzut cu 84 de lei, la 5.158 lei, în august – date INS
Câştigul salarial mediu net a scăzut la 5.158 lei în luna august a acestui an, fiind mai mic cu 84 lei (-1,6%) faţă ...
Mitiska REIM deschide parcul de retail de la Pitești, primul după vânzarea portofoliului de 25 de parcuri către M Core
Mitiska REIM deschide parcul de retail de la Pitești, primul după vânzarea portofoliului de 25 de parcuri către M Core
Mitiska REIM a anunțat astăzi deschiderea unui nou parc de retail în Pitești. Acesta este unul dintre cele patru noi ...
SUA avertizează China cu privire la orice provocare la adresa Taiwanului
SUA avertizează China cu privire la orice provocare la adresa Taiwanului
Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat vineri China cu privire la orice ''provocare'' la adresa Taiwanului, ...