Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului Maricel Popa a înmânat cele 10 acorduri, prin care o serie de întreprinderi, mari consumatoare de energie electrică în procesul de producţie, vor plăti doar o parte din certificatele verzi, fiind astfel ajutate să rămână competitive pe piaţă.
Industria prelucrătoare are, prin această facilitate, posibilitatea de a crea noi locuri de muncă şi de a aduce plus valoare economiei româneşti, într-o piaţă care se conformează cerinţelor europene în domeniu, apreciază reprezentanţii MECT.
Până la această dată, au fost acordate 14 Acorduri pentru exceptare, în conformitate cu HG 495/2014.
Prin HG 495/ 2014 se urmăreşte diminuarea presiunii costurilor cu energie electrica pentru marii consumatori de energie electrica, astfel încât acestea sa îşi păstreze sau sa îşi îmbunătăţească competitivitatea pe diverse pieţe. Practic, prin păstrarea competitivităţii se poate spune că se păstrează locuri de muncă aflate în potenţial pericol în situaţia în care întreprinderile şi-ar pierde competitivitatea.
Bugetul alocat programului pe perioada de 10 ani, durata programului, este estimat la 750 milioane euro. Companiile sunt exceptate de la plata certificatelor verzi cu un procent cuprins între 40 – 85%, în funcţie de cât de electro-intensivă este compania.